Klumme

Hvad en tilfældig dato rummer

Debat
7. oktober 2016

Der har været rift om den 7. oktober. I historiens løb er der sket bunker den dag:

7. oktober 1571: søslaget ved Lepanto. En spansk-katolsk krigsflåde tæver tyrken og lægger alen til den allerede veludviklede modvilje vantro og kristne vantro muslimer imellem – fra hvilken side man så sagen. Dengang.

De forenede oprørere i de nordamerikanske kolonier besejrede 7. oktober 1777 englænderne i slaget ved Saratoga. Et godt grundlag for en utilregnelig præsidentkandidat, der nu påkalder sig en forløjet datid og forsikrer frustrerede, uoplyste tilhængere, at han og ingen anden gør America lige så stort igen.

Ikke kun den volatile Mr. Trump, men utallige amerikanere i republikanernes sortiment overvurderer gerne landets historie mere, end faktatjekket kan bære.

General Horatio Gates vandt hin 7. oktober over sine egne tidligere engelske landsmænd i slaget ved Stillwater, som i myten blev forlagt til Saratoga, fordi det nu engang lyder bedre end slaget ved Ferskvand.

Gates forsøgte desuden at gøre sin chef, George Washington, rangen stridig, og ikke uden grund. Washington var den middelmådige general, der tabte slagene, men til gengæld aldrig åbnede munden højt og hævede stemmen.

Derfor troede folk, at den rige plantageejer fra Virginia med de mange slaver var dybsindig. I virkeligheden havde han dårlige tænder.

7. oktober 1810 blev Peter Faber født i København og leverede 38 år senere som borgerskabets darling i let overvægtig udgave julens største hit: Højt fra træets grønne top. Afsyngelsen én gang om året er neonationalismens første forudsætning for at være ’dansk i hjertet’, efter kirkegang og risengrød og flæsk med sovs og brune kartofler.

Københavneren Niels Bohr, hvis familie oprindeligt ikke gjorde det i jul og grisekød, fødtes i Gustmeyers Gård 7. oktober 1885 og formulerede godt en snes år senere sine afgørende iagttagelser af den nye fysik – herunder kvantemekanikken som få danskere fatter et suk af, trods national stolthed over den geniale landsmand i æresbolig og elefantorden.

7. oktober 1900 ser en usympatisk unge dagens lys i München og bringer dødens mørke med sig. 40 år senere, hvis jøden Niels ikke i tide var flygtet til Amerika for at bidrage til atombomben, ville en nu ældre Heinrich med dødningehoved i kasketten uden skrupler have slået den begavede dansker ihjel.

Dette forehavende lykkedes imidlertid, hvad angår millioner af andre sagesløse af uønsket herkomst, inklusive Tysklands jøder. Folk, som et af historiens dummeste svin ikke mente var tyske i blod og hjerte og aldrig kunne blive det, måtte undgælde. Kun de, der havde midler og held til at flygte fra nazisterne, klarede sig – de færreste bedre end andre.

Disse flygtendes skæbne, samt andre i verdenskrigens slipstrøm, medførte, at det internationale samfund efter rigelige erfaringer om folkedrab og fordrivelse i storskala vedtog fælles regler, konventioner, som historieløse politikere med rod i hoved og moral nu vil til livs.

Konventionernes overholdelse er millioner af nye flygtninges spinkle chance og håb. Derfor skal konventionerne også suspenderes, da de jo nu har praktisk betydning og koster noget. Nærområderne, vor tids svar på andres livsfare, må tage slæbet, fordi de er nærområde og selv er ude om det. Forstå det nu.

Sådan er der så meget, når en Støjberg, en Henriksen, en Løkke og alt for mange socialdemokrater ser splinten i den nødstedtes øje, men ikke grænsebommen i eget.

Splitflag i nakken

Og nu tilbage til den 7. oktober.

DDR-staten stiftes den dag i 1949 og holder 40 år. Da lukker og slukker et kys på munden mand og mand imellem den kiksede arbejder- og bondestat.

7. oktober 1950 invaderede Kina Tibet, hvilket 62 år senere foranlediger nogen i det danske regeringssystem til at lade politiet rode sig ud i grundlovsstridig gylle.

7. oktober 1952 opfandt Norman Woodland stregkoden. Det effektive overvågningssamfund nærmer sig.

Dét har ikke umiddelbart noget at gøre med, at der samme dag i Sovjetunionen fødtes et let langnæset, ikke ubegavet drengebarn, et senere bøllefrø, der drev rundt i fødebyen Leningrads litterære passager og forulempede fredelige borgere.

Dreng bliver mand, Vladimir tager sig i nakken og studerer jura, eftersom han ikke uden fin eksamen kan få plads i den eftertragtede hemmelige tjeneste KGB.

60 år senere er Vladimir kendt af hvert et barn i hjemlandet, og hele den øvrige verden ved, hvem han er. 7. oktober 2016 smider Vladimir fortsat bomber i hovedet på folk i Syrien. Ambitioner kan føre vidt.

7. oktober 1957 får det tyvende århundredes teknologibetagelse et knæk, da en reaktor i Windscale atomkraftværket i England brænder. Radioaktivt nedfald spreder sig og kan have gensplejset tilstrækkeligt mange ældre englændere til den uregelmæssighed og idioti i mentaliteten, der 59 år efter får dem til at sætte kryds ved brexit.

7. oktober i 1959 driller Sovjetunionen amerikanerne, da russerne efter Sputnik-triumfen bryder endnu et hul i kosmos og fotograferer den hidtil ukendte bagside af månen. Den har nemlig en sådan. Som så meget andet.

Eksempelvis når fædrelandskærlige med splitflag i nakken er ivrige efter at sætte skel mellem dem og os, en øvelse igen af højeste mode.

Den 7. oktober 1938, apropos Heinrich i de sorte støvler og runde briller, skal jødiske borgeres pas nu påstemples et rødt ’J’. ’J’ for ’Jude’, forstadiet til jødestjernen efter Nürnberglovene, der udskiller jøder fra folk uden ’J’ og rene i hjertet tyske, så tyske.

Dette er kun midlertidigt, så berøves de stemplede passet, så ved man jo, hvem der er hvem, og i hvis hjerte det tyske slet ikke skal have plads, og de kan udskilles af folkelegemet. De hidtil kun tåltes ophold gøres utåleligt. Sådan gør man sådan, madam Støjberg.

Man kan lære meget af den 7. oktober.

Hvis man vil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kirsten Lindemark

- og. den 7. oktober 2001 indledtes krigen mod terror med NATOs invasion af Afghanistan. Man kan lære meget af den 7. Oktober. Hvis man vil.

- og ikke at forglemme den 7. oktober 1973, da Israel var lige ved at droppe en A-bombe – ups -
http://www.haaretz.com/jewish/this-day-in-jewish-history/1.746120