Kommentar

Aldrig mere licens til skifergas

Det er en kæmpe sejr for vores miljø og rene drikkevand, at olie- og gasselskabet Total i sommers opgav at lede efter skifergas i Danmark. Nu mangler vi bare et endegyldigt forbud fra ministeren, så der aldrig – aldrig – igen kan blive uddelt nye licenser 
Demonstrationer mod boringer efter skifergas på et stykke jord ved Skæve, nær Dybvad, hvor politiet måtte tilkaldes for at få de utilfredse borgere til at flytte sig.

Demonstrationer mod boringer efter skifergas på et stykke jord ved Skæve, nær Dybvad, hvor politiet måtte tilkaldes for at få de utilfredse borgere til at flytte sig.

Rene Schutze

Debat
29. november 2016

I morgen afholdes høring i Folketinget om skifergas. Vi vil bruge anledningen til kraftigt at opfordre regeringen til at lave et endegyldigt forbud mod indvinding af skifergas på dansk grund.

Det har vi en historisk mulighed for netop nu. Det franske olie- og gasselskab Total var nemlig det sidste selskab, der havde licens til at efterforske og indvinde skifergas i Danmark, og de valgte i sommer at stoppe deres søgning, fordi skiferlaget ikke var tykt nok til, at det økonomisk kunne betale sig.

Regeringen bryder derfor ingen indgåede aftaler ved at udstede et endegyldigt forbud, hvilket de tidligere har brugt som argument for ikke at forbyde efterforskning og indvinding af skifergas.

Regeringen har, efter Totals tilbagelevering af deres licens, valgt at videreføre den tidligere regerings midlertidige stop for uddeling af nye licenser, hvilket umiddelbart er positivt. Men i det store billede er et midlertidigt stop ligegyldigt, hvis ikke vi er sikre på, at der aldrig – aldrig – bliver uddelt nye licenser.

Klimaminister Lars Christian Lilleholt vil imidlertid ikke gøre stoppet permanent. Det ønsker vi i samlet opposition at opponere stærkt imod, fordi de miljømæssige omkostninger langt overstiger eventuelle økonomiske gevinster.

Vandsvineri

Ved klimakonferencen COP21 i fjor lovede vi hinanden på tværs af landegrænser, at vi ville øge vores indsats for en ambitiøs grøn omstilling, hvilket indebærer at udfase brugen af fossile brændsler så hurtigt som muligt.

Anvendelse af nye, forurenende og farlige teknologier som skifergas og udvinding i sårbare områder som Arktis må være det første, vi afstår fra, når vi ved, at vi skal mindske udledning af CO2. Derfor er det dybt uforståeligt, at regeringen vælger at holde muligheden for fremtidige boringer åben og dermed svigter Danmarks tidligere position som et grønt foregangsland.

Hele processen omkring indvindingen af skifergas er dybt problematisk af flere årsager. En samlet indvinding af skifergas i Danmark ville kræve 1.000-4.000 boringer med fracking, hvor store mængder vand under højt tryk pumpes ned og vandret ind i skiferen i undergrunden.

Erfaringer fra USA viser, at det kan have store konsekvenser for vores rene drikkevand, fordi grundvandet kan blive forurenet af de mange kemikalier, der pumpes ned i undergrunden.

Ud over forurenet drikkevand og øgede temperaturstigninger er vores natur også udsat ved skifergasboringer. For det første kan frackingen føre til mindre jordskælv. For det andet bruges der til hver boring mellem otte og 18 millioner liter ferskvand. Og for det tredje kan den efterfølgende transport af det kemikalieholdige og potentielt radioaktive returvand være farlig i tilfælde af uheld.

Stor folkelig modstand

I Bulgarien og Frankrig har man allerede forbudt fracking, fordi risikoen for forurening og utilsigtede konsekvenser er for stor. I Holland har man indstillet alt arbejde med skifergasboringer indtil 2021, fordi man vurderer det til at være for usikkert. I Tyskland har man vedtaget en så stram regulering, at det i praksis vil udelukke indvinding.

Da vi i foråret indkaldte ministeren til samråd, afslog han vores forslag om et totalstop »af hensyn til vores forsyningssikkerhed og med tanke på muligheden for indtægter fra en eventuel indvinding af skifergas i den danske undergrund«.

Det er ironisk, at ministeren forventer store statslige indtægter, når Total netop vurderede, at der ikke var nok skifergas til, at boringerne kunne betale sig. Og hvis ministeren reelt er bekymret for vores forsyningssikkerhed, så lad os fortsætte den gode, grønne omstilling i stedet for at tillade, at vores undergrund bliver fyldt med kemikalier.

Den stærke folkelige modstand, der har været fra begyndelsen, sender et vigtigt signal til ministeren, som vi håber, han vil lytte til. Vendelboere har slået lejr ved Totals boring i over et år for at markere deres modstand, facebook-gruppen ’Skifergas, Nej Tak’ har flere end 7.000 følgere, og Greenpeace har indsamlet over 50.000 underskrifter mod skifergas. Det har stor betydning, når vi presser på i det parlamentariske arbejde.

Vi håber derfor, at regeringen vil lytte til os alle sammen og en gang for alle sige endegyldigt nej til indvinding af dansk skifergas.

Søren Egge er energiordfører for Enhedslisten,

Christian Poll er energi-, klima- og miljøordfører for Alternativet

Ida Auken er miljøordfører for Radikale

Pia Olsen Dyhr er formand for SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Voldby Crumlin

I den Australske stat Victoria har regeringen forstået budskabet om at miljømæssige omkostninger langt overstiger eventuelle økonomiske gevinster. De vil ud over et permanent forbud mod fracking også stoppe alle konventionelle olie og gasboringer på land indtil alle risici er tilbundsgående undersøgt. Læs regeringslederens pressemeddelelse: http://www.premier.vic.gov.au/victoria-bans-fracking-to-protect-farmers/
Regeringen i Victoria anerkender de store risici og handler ansvarligt, det er nu den danske regering skal vise samme ansvarlighed.

@Toke Andersen
Men bare lige et hurtigt spørgsmål. Fru Auken har for nyligt været miljøminister i næsten 3 år. Hvorfor blev forbuddet ikke vedtaget der ?

Ida Auken gjorde alle fracking-aktiviteter VVM-pligtige, og Martin Lidegaard garanterede ikke at udstede flere licenser; men dengang var der desværre ikke flertal for et egentligt forbud - man var alt for forsigtige, da licenserne allerede var udstedt. Alt alt for forsigtige. Jeg tror Enhedslisten er eneste parti, der har vedkendt sig et forbud hele tiden og uden slingren. Selv Sten Gade fra SF har stået på talerstolen og fabuleret nonsens a la "hvis det nu kan gøres på en sikker måde yadayada".

Hvis man skal være virkelig flinke mod de tidligere regeringsparter SF, S og R, kan man sige at licenserne var noget, de fik tørret på sig af VK-regeringen før dem.

Men deres uduelighed til at forstå, hvad der var farligt ved udvindingen og hvor DEFEKT en ide det var at hive flere fossile brændstoffer op... #facepalm altså

Det er godt at se, at de nu samlet kræver et forbud; man kunne dog godt savne S her (deres borgmester i Frederikshavn og samt andre S-borgmestre har modsat sig, både halt og helt), og DF må atter siges at stikke deres vælgere i udkants-DK i ryggen.. skifergas er det vildeste symbol på afvikling af yderkantsområder.

Men det er da dejligt at se, at SF og Radikale er medunderskrivere, ikke mindst at Alternativet fra start af har taget emnet alvorligt.

Lad os så få det forbudt!

Li'som:

Wales
Skotland
Tyskland
Holland
Irland
Frankrig
Bulgarien
Rumænien
Spanien (delvist)
Stater i USA: Vermont, Maryland og New York

...samt ikke mindst: Denton, Texas, hvor fracking-metoden stammer fra.

Benjamin Bach, generelt enig i dine synspunkter - og vil tilføje at forbuddet i Denton vistnok blev slagtet af en siden vedtaget texansk lovgivning, som i praksis gør det stort set umuligt at forbyde fracking.