Læserbrev

Alternativet er både grønt og socialt

Debat
16. november 2016

Kira Marie Peter-Hansen fra SF kritiserer i et læserbrev i Information den 9. november nogle elementer i vores finanslovsforslag, som hun mener skaber social ulighed.

Det drejer sig om højere afgifter på benzin og oksekød og 80 kroner dyrere flybilletter.

Hun er som SF’er enig i, at vi skal skabe en grøn omstilling, men samtidig skal vi kunne leve, spise og rejse, som vi vil.

Vi er meget enige i Kira Marie Peter-Hansens ønske om at skabe grøn omtanke i offentlige investeringer og gøre det mere attraktivt for virksomheder at indgå i den grønne omstilling.

Derfor ønsker vi, som det også fremgår af vores finanslovsforslag, blandt andet at forbedre solcelleordningen og genindføre NOx-afgiften, der gør det dyrere for virksomhederne at udlede kvælstofdioxider.

Men disse tiltag kan ikke stå alene. Vi står over for alvorlige klimaforandringer, og uden grønne afgifter bliver den grønne omstilling forsinket og for lille. Derfor skal vi bidrage – alle sammen. Så nej, vi kan desværre ikke bare leve, rejse og spise, som vi vil, selv om det kunne være mageligt. Vi har et globalt ansvar, og det ansvar bliver vi nødt til at tage på os.

Så ja, vi vil gerne gøre det mindre attraktivt at købe oksekød og benzin, for vi mener sådan set, at det er i orden, at prisen i højere grad afspejler det CO2-aftryk, oksekød og benzin sætter på kloden. Til gengæld sænker vi blandt andet momsen på grøntsager og frugt og genindfører afgiftsfritagelsen på elbiler, der i dag generelt er forbeholdt mennesker med økonomisk overskud.

At ændre på sine vaner kan føles mærkeligt, men det kan også være en øjenåbner for nye smagsoplevelser, nye deleøkonomiske fællesskaber eller nye rejsedestinationer tættere på, som man ikke før har overvejet. Det kan sagtens være sjovt, spændende og nyskabende at indgå i den grønne omstilling.

Samtidig kan jeg berolige Kira Marie Peter-Hansen med, at vores finanslovsforslag ikke skaber ulighed. Tværtimod viser beregningerne, at ligheden med vores forslag øges. Det sker blandt andet, fordi vi tilbageruller kontanthjælpsloftet, sænker skatten for de lavestlønnede og fordobler den grønne check.

Fem ud af syv familietyper får samlet set flere penge mellem hænderne. Kun de, der tjener en million eller derover, får mindre.

Når vi laver politik, ser vi nemlig både på den økonomiske, den miljømæssige og den sociale bundlinje, og det er vores finanslovsforslag i sin helhed et klokkeklart udtryk for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flemming S. Andersen

Alternativet skal så "bare" omvende den økonomiske politik i det EU AL elsker og som vi er bundet til at følge, før de kan få vedtaget nogen politik der forandrer noget i positiv retning, på det grønne og sociale område.

Populismen er muligvis stadig forbeholdt den højre side af politiken

Peter Bækgaard

Den grønne politik i Tyskland er da langt mere vidtrækkende end i Danmark så EU skal nødvendigvis ikke blandes ind i alt. Desuden kan man gennemføre meget udenom EU hvis det eksempelvis har en sundhedsgavnlig virkning.
Jeg er nu ikke meget for endnu mere af den slags, men det er ikke en umulig opgave for Alternativets politikere hvis de får noget magt.

Sabine Behrmann

Det er en skrøne, at disse ting ikke kan gennemføres som EU-politik. EU er lige så grøn og social, som regeringerne i de enkelte lande vil have, at den skal være.

Så længe de politikere, der sendes til forhandlingerne i Bruxelles, er fjender af den grønne omstilling, sker der selvfølgelig ikke noget positivt. Men selvfølgelig er det langt mere bekvemt at klantre "dem" og "EU" for udviklingen end at stå ved egen magelighed.