Læserbrev

Fælles om en bedre psykiatri

2. november 2016

Hvordan sørger vi for den bedste hjælp til de knap 150.000 danskere – børn, unge og voksne – som er i behandling for psykiske problemer?

Det spørgsmål er vi rigtig mange både sundhedsprofessionelle, foreninger, organisationer og politikere, som arbejder på at løse.

Det sidste, disse patienter har brug for, er et hundeslagsmål i medierne fyldt med fejlagtige beskyldninger.

Derfor undrer og ærgrer det mig, at Grete Christensen (Dansk Sygeplejeråd), Camilla Rathcke (Yngre Læger) og Eva Secher (Dansk Psykologforening) i et indlæg i Information den 29. oktober 2016, skyder mig i skoene, at jeg placerer psykiatriens problemer hos de ansatte.

Det er en absurd påstand. De refererer sågar et møde hos Danske Regioner således: »også dengang var holdningen hos toppen i Danske Regioner, at det er de ansatte, der er problemet«, hvilket er helt forkert.

Fra Danske Regioner var vi på mødet imødekommende og lyttende, og vi inviterede til at byde ind med alternativer til, hvordan styringen af psykiatrien kan forbedres, så hver enkelt patient kommer mere i centrum.

Kernen i dette er styringen af psykiatrien. I flere år har vi fra regionerne haft et skarpt fokus på at behandle flere patienter, som tidligere kunne vente alt for længe på udredning og behandling. Aktiviteten skulle øges.

Fokuset har betydet hjælp til mange flere både børn, unge og voksne og markant kortere ventelister, og ingen vil vel påstå, at det er dårligt?

Ventetid og antal patienter er dog ikke alt, og selvfølgelig er og har der været fokus på kvaliteten, blandt andet med mere ensartet udredning og behandling i hele landet.

Men på de psykiatriske afdelinger og ambulatorier skal vi styre og afregne mere efter, hvad patienterne får ud af behandlingen.

Det er regionerne i gang med. Så sent som fredag i sidste uge mødtes regionerne til et arbejde på at finde ud af, hvordan vi styrer psykiatrien til større gavn for patienterne.

Blandt en række vigtige tiltag er især: Flere regioner har skrevet direkte ind i budgetterne for 2017, at psykiatrien skal arbejde mere værdibaseret, hvilket i styringstermer vil sige: Vi kommer til at måle psykiatrien mere på de resultater, der bliver skabt for hver enkelt patient.

Styringen af psykiatrien skal udvikles. Lad os nu gøre det i fællesskab.

Bent Hansen er formand for Danske Regioner

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Så prøver også Bent Hansen at bortforklare problemet med måleregimet. Det nytter ikke noget, vi ser alle resultaterne af fokus på styring fremfor blot og bar behandling.