Læserbrev

Farvel til dårlig vækst

15. november 2016

I et læserbrev den 11. november undrer Alexander von Wildenrath Løvgreen og Louise Siv Ebbesen fra Liberal Alliance sig over Alternativets skepsis over for det nuværende vækstparadigme.

Økonomisk vækst er en forudsætning for at skabe en bedre verden, forklarer de.

Jeg ville ønske, at jeg kunne give dem ubetinget ret. Hvor ville det være fantastisk, hvis al konkurrence handlede om at være den bedste virksomhed, ikke i verden, men for verden.

Hvis alle nye job skabte mening og trivsel i folks hverdag. Og hvis alt forbrug støttede socialt og miljømæssigt bæredygtige forretninger.

Men det er desværre ikke tilfældet. Konkurrence handler alt for tit om en priskrig mod bunden, hvilket går ud over kvaliteten, miljøet og de ansatte i virksomhederne.

Når mennesker dør under fabriksbrande i Indien, fordi sikkerhedsforanstaltningerne og arbejdsforholdene er for dårlige, er det en tragisk, men nok også naturlig, konsekvens af vores efterspørgsel på de billigste af de billigste varer.

Det er dén type økonomisk vækst, vi forholder os skeptisk over for i Alternativet. Vækst for vækstens skyld, som i høj grad kendetegner det vækstparadigme, vi har i dag.

Til gengæld hilser vi en økonomisk og bæredygtig vækst, der bidrager til den grønne omstilling og til at skabe gode liv, velkommen med åbne arme. Og ikke bare det.

Vi ønsker at fremme den massivt ved at støtte miljøteknologiske programmer (MUDP) med flere hundrede millioner kroner årligt, styrke Fonden for Entrepenørskab og gennemføre vores iværksætterpakke, der skal styrke iværksætteri – især det grønne og sociale – med over 500 millioner kroner årligt.

Økonomisk vækst kan nemlig sagtens være godt. Men ikke hvis den skader vores klode og vores befolkning. Så når vi vurderer værdien af økonomisk vækst, må vi spørge os selv: Er den bæredygtig? Bidrager den til grøn omstilling og gode liv?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu