Læserbrev

Hold hånden under produktionsskoleeleven

Debat
4. november 2016

De fleste er enige om, at vi har brug for at styrke ungdomsuddannelserne til at imødekomme det stigende behov for god og faglært arbejdskraft.

Det er helt uforståeligt, at regeringen nu vil forringe betingelserne for produktionsskolerne ved at nedsætte skoleydelsen for produktionsskolernes elever til SU-niveau.

Det kan få alvorlige konsekvenser for produktionsskolernes tilslutning og resultater.

De unge på produktionsskolerne arbejder i værksteder, der fungerer på arbejdsmarkedslignende vilkår.

Produktionsskolens varer og tjenesteydelser bliver solgt til rigtige kunder. Gevinsten af den skabte værdi får eleverne dog ikke.

I stedet får eleverne skoleydelsen, der kan sammenlignes med en løn på en arbejdsplads.

Det er ikke bare rimeligt. Det er også afgørende for produktionsskolernes læringsmodel. Produktionsskolernes værkstedsmiljø har til formål at simulere et ægte arbejdsmiljø med konsekvenser og forpligtelser, og her er skoleydelsen et centralt pædagogisk redskab.

Produktionsskolerne stiller en række krav til eleverne om mødepligt og arbejdsindsats. Opfylder eleverne ikke kravene, kan de blive trukket i skoleydelse.

Sådan fungerer SU’en jo ikke. Derfor er det en falsk og uretfærdig varebetegnelse, når regeringen kalder nedskæringerne for en harmonisering. Regeringen gør det uattraktivt og usikkert at gå på en produktionsskole. Også selv om alternativet er arbejdsløshed.

Produktionsskolerne er til for den gruppe af unge mennesker, der ikke er parate til at opsøge andre uddannelsesforløb eller job. For dem er produktionsskolerne ofte den eneste pædagogiske indsats, der kan bringe dem videre.

Regeringens forslag om beskæring af skoleydelsen er gift for den indsats.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her