Læserbrev

Ja til afgift på oksekøb

Debat
8. november 2016

Den 1. november præsenterede Information Alternativets finanslovforslag. Et punkt, som måske ved første blik kan virke uvæsentligt, men ikke desto mindre har overordentlig stor betydning, hedder: »Afgift på oksekød«.

I lansk landbrugs selvforståelse producerer vi her til lands mad til et antal mennesker svarende til cirka tre gange den danske befolknings størrelse. Og som landbruget siger: »Vi kunne producere endnu mere.« Der er bare den hage ved udsagnet, at da produktionen langt overvejende er animalsk, er mængden af mad, som produktionsdyrene fortærer, betydelig større end den mængde, som havner på forbrugernes tallerkener.

For netop oksekød er forholdet særlig grelt, da der anvendes 10 til 20 kilo protein til produktion af et kilo oksekød. Allerede i 2010 anbefalede UNEP – FN’s miljøprogram – at nedsætte den globale kødproduktion og indføre kødfrie dage. På globalt plan spiser produktionsdyrene over halvdelen af afgrøderne i verden. I Danmark er over 80 procent af landbrugsarealet forbeholdt dyrefoder. Men det er ikke en gang tilstrækkeligt. For eksempel beslaglægger Dansk Landbrug i Brasilien et dyrkningsareal til dyrefoder på størrelse med Sjælland. Så hvad hjælper det, at producere mad til 12-15 millioner mennesker, når man samtidig fodrer dyrene med mad til 20-25 millioner?

Dansk landbrug bidrager altså ikke til den globale levnedsmiddelforsyning. Tværtimod reducerer landbruget den tilgængelige fødemængde i verden. Så absolut JA til Alternativets oksekødsbeskatning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Ja - hvorfor ikke.

'Oksekøbs'-haderne er over os ... ;-)

Philip B. Johnsen

Jan Weis
Man må da give ’Oksekøbs’-haderne deres timing er perfekt, min elskede flæskesteg er inficeret med den dødelige svine-MRSA CC398 bakterie og så skal prisen op på alternativerne.

Det bliver god forretning.

Lise Lotte Rahbek

Spis kylling og and og masser af kartofler og kål istedet. :-P

Skal det være en 'badeand' forklædt som massageapparat? ...;-)

Flemming S. Andersen

Mon disse meget alternativt tænkende mennesker nogensinde har hørt om mælk??
Malkekøer

Det er langt den største det af vor "Oksekødsproduktion".
Malkekøer

Ja de spiser sørme.

Og enten spiser vi dem eller de rådner op, med samme resutat på det CO2 regskab de har glemt at nævne som argument i denne omgang.

Fis i en hornlygte

Jørgen M. Mollerup og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Fleming: Ikke mere 'fis i en hornlygte' end at der er ca. 240.000 stk. kødkvæg i Danmark (mod ca. ½ mil. malkekøer). Deres negative klimapåvirkning er større malkekvægets.
Det handler ikke om at der er nogle der hader kød, men at der er nogle der lukker øjnene for ubekvemme fakta

Flemming Berger, Christian Hauskov Iversen og Bjarne Jensen anbefalede denne kommentar

Afgifter rammer de lave indkomster. De høje indkomster vil ikke regulere deres oksekødsindtag. Det eneste retfærdige er rationering af oksekød. Statsbank, stasdrevet mobipay og rationeret forbrug, er det moderne svar på behovet for markedsstyring.

Bill Atkins - nu stopper du! - 'stasidrevet mobilpay' - savner du også madkøerne i DDR? ...

ulrik mortensen

Jan Weis, det er dig der har tilføjet i'et - jeg havde blot glemt et "t". Hvorfor skulle der dog komme madkøer? Benægter du i øvrigt, at afgifter tilgodeser de købekraftige?

Philip B. Johnsen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Ole Falstoft

Der er så vidt jeg kan læse statistikkerne slagtet 215 000 kalve, ungtyre og tyre i 2015.

Disse dyr skal enten aflives som affald fra mælkeproduktionen, som man gør med jersiekalve i stor udstrækning over store dele af Europa, fordi tilvæksten er for lille til at man synes det er rentabelt.
En praksis jeg finder stærkt frastødende, også fordi Jersie smager umanerlig godt.
Eller man kan vælge at opfede dem til slagtning, som en hel naturlig del af den cyklus der nu er ved at have en mælkeproduktion, på alle de jorder hvor man ikke kan dyrke planteavl med et fornuftigt resultat.
Alt sammen et spørgsmål om at udnytte naturens, landets og landbrugets resourser på en fornuftig måde. (Nej, jeg er ikke landmand og kan ikke lide dem)
Ønsker man ikke denne naturlige cyklus, så vil produktionen ikke være rentabel, og mælkeproduktionen flytter, eller endnu flere kalve der kunne være rigtig god føde, skal smides væk som affald.

Forslaget er slet og ret dumt.

Grethe Preisler

Afgift på oksekød! Nu må I godt snart holde op, det har vi jo allerede:
25% moms til skattefar oven i salgsprisen at betale ved kassen i supermarkedet på alle dagligvarer fra kål, kartofler og køkkenruller til 'kaviar er hvad vi har'. Uden ret til momsrefusion, med mindre man er registreret som 'forædler' og videreforhandler af varerne.

Er det meningen, at fattigrøvene skal ernære sig af bænkevælling - også kaldet 'den rumfordske suppe' - så Alternativet kan være med til at bære et 'finanslovsforlig hen over midten' med plads til topskattelettelser til de højstlønnede igennem og sikre Venstreregeringens fortsatte beståen, indtil alle 179 medlemmer af rigets lovgivende forsamling finder meningsmålingerne gunstige nok at gå til valg på igen?

Jørgen M. Mollerup, Flemming Berger og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det er en rigtig dårlig sag for liste Å, denne her, - håber, den snart dør hen, og ikke friskes op med nye
idéer fra alle helgener og martyrer i det ellers udmærkede nye parti.

Madflove Å-politikere

Bill Atkins – jeg hverken fornægter eller benægter noget som helst – det ugentlige besøg hos vores landlige herregårdslagter i dag har overbevist de kvalitetsbevidste kødædende, at godt dansk opdrættet animalske kødprodukter langt er at foretrække frem for det importerede massekød af ubestemmelig kvalitet fra den anden side af kloden – hvis man endelig skulle se på hele produktions- og affaldscyklussen, inkl. transport og alt det løse, lige fra ’kødprodukter til humanfækalier’, så ser regnskabet næppe værre ud end f.eks. for produktion af tandpasta, balloner eller hygiejnebind til Alternativets flagellanter af alle køn – men det er jo en helt anden snak … ;-)

Må dette være stadig tilladt uden hele tiden at skulle tænke på de fattige kineserbørn i Biafra – og måske miste appetitten … ;-)

Ingeniørfaget kaldes for øvrigt:
"Livscyklus ved Produktion" - giver et mere retvisende billede af miljøbelastning, energiforbrug, CO2-udslip og alle de øvrige negative omkostninger ved at 'slå en prut' ...

Flemming S. Andersen og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Og så var der mælkekusken, der skiftede den hestetrukne ud med en Trabi, og den stakkels gråspurvefar, der kom dødtræt hjem til familien i tagrenden og stønnede: "Nu har jeg fløjet efter det fjertende kræ i fire stive timer i håb om, at der ville falde en smule af til mig, men kommer der andet ud af rumpen på den end varm luft?"