Læserbrev

Kampen for nye mandeidealer

Læserbev
Debat
19. november 2016

I dag er det Mændenes Internationale Kampdag. For nogle virker det måske paradoksalt, når mænd generelt nyder godt af både magt og indflydelse. Burde vi mænd ikke bare læne os tilbage?

Nej, vi skal kæmpe for retten til at være maskuline på flere måder end sådan som ’den rigtige mand’ bliver portrætteret i dag.

Statistikker viser, at mange mænd ikke går til lægen, når de er syge. De taler ikke om deres usikkerheder, og ofte tilsidesætter de deres egne behov for at leve op til de hårde krav, der stilles til den konkurrencedygtige mand. Hvis man hele livet får at vide, at mænd er dominerende, selvsikre og stærke, så er der ikke plads til at vise andre sider af sig selv, og det kan virke nemmere at undertrykke ens usikkerhed.

Men det kan få alvorlige konsekvenser.

I år har kampdagen fokus på selvmord. Her har mænd ubestridt den triste førsteplads. Hvad er det, der gør, at mænd oftere ender i situationer, hvor selvmord virker som den eneste løsning?

For at svare på det er vi nødt til at kigge på, hvad der forventes af mænd: Den stereotype idé om ’en rigtig mand’ fremstiller de mandlige privilegier som selvfølgelige succeskriterier. Det er problematisk, for ved at gøre disse egenskaber til kønnede idealertvinger man mænd til at undertrykke de sider, der ikke passer ind.

Og hvis man for eksempel undertrykker en depression, fordi den ikke stemmer overens med den gængse forståelse af maskulinitet, så kan det i værste fald ende med selvmord.

Vi bør derfor bruge Mændenes Internationale Kampdag til to ting: For det første til at tale om forældede kønsnormer og mænds udfordringer. For det andet til at nå til den fælles erkendelse, at ligestillingskampen ikke er en kamp mellem køn, men en kamp, alle køn har en interesse i at tage del i. For de forestillinger, der knytter bestemte værdier og karakteristika til bestemte køn, gør skade på alle køn.

Lad os i anledning af Mændenes Internationale Kampdag få gjort op med både kønsprivilegier og kønnede succeskriterier. Mandekamp er også ligestillingskamp.

Lasse Bundgård er formand for DareGender

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her