Læserbrev

Dyre studieture redder ikke folkeskolen

10. november 2016

Politikere og embedsmænd farter fortsat i stort antal til Ontario i Canada for at finde ud af, hvordan de skal få implementeret den nye folkeskolereform i Danmark.

For få år siden var New Zealand på samme måde mål for kommunale studieture.

Folkeskolelærere kommer ikke på studieture, og deres forberedelsestid er stort set skåret helt væk.

‪Et af de dårlige argumenter, der blev brugt i ødelæggelsen af lærernes arbejdsforhold med Lov 409 var, at lærerne skulle blive bedre til at vidensdele.

Det kan man åbenbart ikke kræve af kommunerne.

I det hele taget er det afslørende pinligt, at det – to og et halvt år efter, at reformen trådte i kraft – er nødvendigt at rejse helt om på den anden side af kloden for at finde ud af, hvorfor det herhjemme går, som det går.

‪Jeg hører til dem, der finder det klogt, at man i forbindelse med store lovmæssige ændringer af eksempelvis folkeskolen følger følgende fem punkter:

1) Man undersøger, om alt virker efter hensigten – det kaldes evaluering.

2) Hvis det ikke virker efter hensigten, så undersøger man, hvad det er der ikke virker.

3) Når man så har fundet frem til det, så finder man på løsninger. ‪

4) Når man har fundet på de løsninger, man mener kunne virke, så lader man enkelte skoler forsøge sig med løsningsmodellerne i et par år for at se virkningen.

5) Hvis løsningsmodellerne virker efter hensigten, så skal resultaterne på grundigste vis skrives sammen til en lovforberedende tekst, som skal danne grundlag for en ny lov.

‪Alle punkterne skal som en selvfølge involvere specialister og de faggrupper, det drejer sig om – i dette tilfælde folkeskolelærerne. Og hvis man også vil ændre på eksempelvis pædagogernes rolle, så bør de selvfølgelig også involveres.

Det er derudover vigtigt, at intet sættes i gang, før at man har sikret fuld finansiering og gode arbejdsforhold for de involverede faggrupper.

‪I udformningen og vedtagelsen af den nu gældende lov om folkeskolen gjorde man stort set intet af ovenstående.‪ Resultatet kender vi kun alt for godt. Og det ændres ikke af studieture til Canada.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu