Læserbrev

Politiets arbejde er ikke militærets

Debat
18. november 2016

Soldater fra Frømandskorpset deltog i anholdelsesaktionen i Tårnby den 1. september, da en 25-årig mand blev dødeligt såret af skud og pågrebet af politiet.

Men da Enhedslisten i september spurgte, om der medvirkede militær ved aktionen, svarede justitsminister Søren Pind (V) efter otte uger – svarfristen er fire – at han ikke »inden for rammerne af et folketingsspørgsmål« kunne oplyse, om militæret var med. Den slags oplysninger kan nemlig »virke afslørende i forhold til PET’s arbejdsmetoder«.

Tårnby er ikke det eneste sted, hvor vi oplever en militarisering af politiets arbejde. Siden begyndelsen af sommeren har hjemmeværnsfolk i refleksveste og militæruniformer vogtet landegrænsen til Tyskland.

Dét har ikke været nogen retssikkerhedsmæssig succes. I begyndelsen af november kunne DR fortælle, at hjemmeværnsfolkene overskrider deres beføjelser ved at udspørge de rejsende. Og i juli kunne JydskeVestkysten berette, at tre hjemmeværnsfolk var blevet sendt hjem, fordi de ikke levede op til ’decorumkravene’.

Nærmere en forklaring kom man ikke, for politiet og hjemmeværnet mørkelagde årsagerne til, at de tre hjemmeværnsfolk ikke kunne bruges. Ifølge JydskeVestkysten var en af de tre mødt beruset op til tjeneste, mens de to andre blev fritaget på grund af racistiske ytringer.

Den snigende militarisering af politiets arbejde er et problem i sig selv. I en retsstat er der en fornuftig arbejdsdeling mellem politiet, som bekæmper kriminalitet internt i landet, og militæret, som forsvarer landet mod ydre fjender.

Noget andet er hemmelighedskræmmeriet: Hvorfor kan vi ikke få klare svar? Nok fordi det ville få flere til at sætte spørgsmålstegn ved det kloge i at lade professionelle soldater og hjemmeværnsfolk overtage stadig flere politiopgaver.

Rune Lund er retspolitisk ordfører i Enhedslisten

Niels Rohleder er rets- og migrationspolitisk rådgiver for Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Rune Lund & Niels Rohleder

Politi eller Hjemmeværn ved grænsen - begge dele er idioti.

Det er en lidt anden sag med Frømandskorpsets medvirken ved anholdelsen af en bevæbnet gerningsmand, der allerede har såret 2 betjente og 1 civil.

Det er helt evident, at Dansk Politi mangler de nødvendige færdigheder til den slags opgaver, som senest dokumenteret ved nedskydningen af Dan Uzan ved Synagogen for næsen af 2 maskinpistolbevæbnede politibetjente - hvorefter gerningsmanden kan slippe væk til fods igennem byen, der vrimler med politi fra hele Sjælland.

Vi kan hurtigt blive enige om, at Politiet er nogle bøvhoveder; men hvad gør vi så, når bevæbnede gerningsmænd skal anholdes?
Under de omstændigheder kan Frømandskorpsets medvirken være forsvarligt.