Læserbrev

Samtykke er et døende princip

Debat
30. november 2016

Vi kender det alle sammen. Når vi klikker os ind på en hjemmeside, dukker en irriterende bjælke op, som beder os om at acceptere, at siden anvender cookies.

Mange klikker bare ja, men er måske ikke klar over, at cookies giver mulighed for, at siden kan indsamle data om os eller få adgang til lagrede data på vores computer, smartphone og tablet.

Når vi bruger en app på vores telefon, når vi søger på Google, eller når vi kigger på vores newsfeed på Facebook, bliver information om os og vores ageren på nettet indsamlet, analyseret og solgt videre til tredjepart.

Vores samtykke indhentes det øjeblik, vi downloader appen, siger ja til cookies eller opretter en profil på Facebook. Mange accepterer troligt adgangen til deres data, og flertallet læser slet ikke vilkårene for indsamlingen af deres data.

Det er forståeligt. Udbyderne fremlægger et indviklet alt-eller-intet-forslag, som vi som brugere i realiteten har meget kort tid til at evaluere. Og mange gange er der ikke noget alternativ. Hvad er alternativet til Facebook?

Problemet er, at det er vores ansvar som brugere at sætte os ind i reglerne, før vi accepterer indsamlingen af vores data. Men fordi mange af os aldrig læser notifikationerne om adgangen til vores data, udhules vores samtykke. Desværre er denne samtykketilgang indbygget i nutidens lovgivning om persondata.

Så hvad er alternativet? I en ny digitaliseringsrapport fra Tænketanken EUROPA anbefaler vi, at man går væk fra samtykketilgangen. I en digital verden er vi nødt til at se i øjnene, at data om os bliver indsamlet og brugt. Brugen af data er væsentlig for innovation og udvikling i samfundet.

Derfor bør man gennem EU lave fælles lovgivning, der fokuserer på brugen af data. National lovgivning er ikke vejen i en digital verden, hvor nationale grænser ikke gælder online.

Lovgivning, som gør bestemte former for brug af persondata ulovlig, vil bedre sikre, at vi fremover både kan bruge data og beskytte mod misbrug. En sådan tilgang lægger samtidig ansvaret over på udbyderne, som skal vise større dataansvarlighed.

Kun ved at gå væk fra et system bygget på samtykke, kan vi skabe et fremtidssikret system for privatlivsbeskyttelse online.

Sarah Vormsby er analytiker ved Tænketanken EUROPA

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her