Kommentar

Send mig et nøgenbillede, så får jeg tillid til dig

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling forsøger at stoppe unges deling af nøgenfotos ved hjælp af et etisk kodeks. Men vil man påvirke en adfærd, må man forstå dens ophav, og her overser ministeriet helt, at de unge bruger nøgenbillederne som en måde at vise hinanden tillid
Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling forsøger at stoppe unges deling af nøgenfotos ved hjælp af et etisk kodeks. Men vil man påvirke en adfærd, må man forstå dens ophav, og her overser ministeriet helt, at de unge bruger nøgenbillederne som en måde at vise hinanden tillid

Francois Mori

2. november 2016

Torsdag den 27. oktober 2016 bragte Information artiklen »Er etisk kodeks utidig indblanding i unges privatliv?« om Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestillings forsøg på at sætte en stopper for sexmobning blandt unge ved hjælp af et etisk kodeks.

I artiklen udtrykker jeg bekymring for, hvor meget man fra politisk og uddannelsesmæssigt hold skal intervenere i de unges privatliv.

Der er tale om en omsiggribende tendens til intervention. De senere år har vi bl.a. i gymnasieskolen og ikke mindst på landets VUC’er set en tiltagende interessere for elevernes privatsfærer og selvforhold.

Læs også: Seksuel dannelse er almen dannelse

Der er i samtiden en tendens til at ’patologisere’ individet. Vi har eksempelvis set, hvordan man i gymnasieskolen benytter sig af terapeutisk samtalebehandling med henblik på at undgå frafald og mistrivsel.

På landets gymnasier og VUC’er kan eleverne frekventere psykologer, coaches og tilbydes mindfulness for således at kunne arbejde med sig selv og deres (formodede patologiske) selvforhold.

Spørgsmålet er blot, hvorfor sådanne tiltag er nødvendige? Det kan der gives flere svar på. Et for mig at se træfsikkert svar handler om samtidens tendens til at individualisere dette og hint problem og se bort fra de sociale, strukturelle og systemmæssige forhold, som aldrig er uskyldige i forhold til, måden individet er og har mulighed for at være i verden på.

Nøgen tillid

Er det ikke netop den individualisering, vi ser med det etiske kodeks? De unge mennesker skal lære at opføre sig ordentligt og ikke dele nøgenbilleder af hinanden – i hvert fald ikke uden, at der er givet tilsagn om, at videredistribuering er tilladt.

Mit spørgsmål er blot: Hvad er det, vi overser, når det blandt unge tilsyneladende er tegn på tillid til modtageren, hvis man sender vedkommende nøgenbilleder?

Som gymnasieeleven, Malte Sauerland-Paulsen, udtaler i artiklen, skal man som elev »sende alle de nøgenbilleder, som man har lyst til. Når folk siger, at ’de bare kunne lade være med at sende dem’, så tager de fejl. Nøgenbilleder er en moderne måde at vise tillid på.«

Læs også: ’Jeg er ikke diskoteksminister’

Hvis det er en tendens, at unge sender nøgenbilleder til hinanden for at vise hinanden tillid, så nytter det jo ikke noget at individualisere problemet, for så er det et problem for (næsten) alle.

Det nytter heller ikke at opstille et naivt og infantiliserende kodeks, som ikke vil gøre fra eller til. Det eneste, man får ud af det, er at udstille politikernes manglende indsigt i de unges verden.

Nu kan det imidlertid være, at man fra politisk hold udmærket ved, at sådanne principper ikke gør den store forskel. Man handler blot som om, de gør, for tænk nu hvis ...

En sådan strategi afspejler den tidstypiske tendens til, at man hellere vil gøre noget end at undlade at gøre noget, uanset hvor fordummende det, man gør, end er.

Tag den saglige diskussion

Fremfor med det samme at kaste sig over den ene eller anden løsning, bør vi bruge den nødvendige tid på at undersøge og reflektere over, hvorfor det tilsyneladende er blevet en selvfølgelighed, at tillid og nøgenbilleder er hinandens forudsætninger.

Almendannelse handler bl.a. om at gøre eleverne i stand til at se, at verden hverken begynder eller slutter med én selv, ligesom det handler om aldrig at blive sig selv nok.

Sådan en dannelsesopgave varetages eksempelvis ved at tage en faglig og saglig diskussion i gymnasiet om, hvorfor det er blevet selvfølgeligt at sende nøgenbilleder til hinanden og ved at problematisere, hvilke konsekvenser det kan have for den enkelte og de andre.

Læs også: ’Det med seksuelle grænser er meget vigtigt i vores alder’

Måske disse diskussioner kan bidrage til at gøre os alle klogere på, hvorfor en sådan trend gør sig gældende, og hvilke konsekvenser sådan en norm kan have fremadrettet.

Ved at tage den slags diskussioner, kan vi alle sammen (måske) blive klogere på, hvorfor det er blevet hot at smide kludene, tage en selfie og videresende den til andre, velvidende at det indebærer en vis risiko for, at den bliver videredistribueret i en uendelighed.

I hvert fald hvis de andre vurderer, at man er værdig til at blive videredistribueret på den (u)fede måde. Hvis man tager det udgangspunkt, kunne man måske undgå unødig moralisering over for de unge.

Dion Rüsselbæk Hansen er lektor ved Syddansk Universitet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Flemming Berger
  • Niels Duus Nielsen
  • Maria Mortensen
Flemming Berger, Niels Duus Nielsen og Maria Mortensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det kommer sikkert som et chok for Dion Rüsselbæk Hansen, men det kan rent faktisk være ulovligt at dele nøgenbilleder af andre på nettet, uden deres samtykke, mon ikke det ville være meget smart at oplyse elever om det, selvom det muliggvis påvirker deres færden i deres privatliv udenfor skolen. Så glemmer Dion Rüsselbæk Hansen også bekvemt at nævne, at gymnasieeleven Malte Sauerland-Paulsen, som han refererer til, sådan set er positiv overfor tanken om et etisk kodeks omkring fildeling.

Hvis det her er måden at søge tillid på og selv vinde den, har vi at gøre med et så lavt selvværd, at man må frygte for næste skridt.

Christian De Thurah

I artiklen tales der om "politikernes manglende indsigt i de unges verden". Det kan man undre sig lidt over. Det kan da ikke være viden, der mangler, for er der noget, der er blevet dissekeret og studeret i de seneste mange år, er det de unges adfærd. Interessen for dette emne har til tider været så anmassende, at man tvivler på, at den alene er videnskabeligt begrundet.

Marie Sanne Caroline Malmros

Interessant. Ja de unge bør oplyses om at man ikke må lægge sådanne billeder ud på nettet uden samtykke. Og måske bør man arbejde med at de unge syntes at det er et udtryk for tillid.