Læserbrev

Antorinis brætspil

Debat
30. december 2016

I Christine Antorinis (S) forsøg på at blødgøre uddannelsesloftet ved at påpege, at kun lidt over to procent vil blive berørt, og at de sparede midler vil gå til en kvalitetspulje og dagpengesystemet (Information den 20. december), overser hun den bredere sammenhæng, som loftet er en del af.

Det økonomiske værdisæt om effektivitet og masseregulering har forvandlet uddannelse til et brætspil med et hav af adgangskrav og begrænsninger.

Skiftende regeringer bruger det nuværende system etableret omkring uddannelse til at øge detailstyringen af borgernes liv, og til at sikre at borgerne kun lige tager den mængde uddannelse, som er nødvendig for, at de kan finde et arbejde.

Fra et administrativt perspektiv vil uddannelsesloftet føre til øget topstyring, bureaukratisering og komplekse regler implementeret i dyre it-systemer, der hurtigt kan få besparelsen til at forsvinde.

Fra et brugerperspektiv presser loftet det nu altafgørende uddannelsesvalg bagud i systemet og ned i folkeskolen, hvor børnene og deres forældre så tidligt som muligt nu skal træffe dette vigtige valg.

I stedet for et uddannelsesloft burde en reform af uddannelsessystemet tage udgangspunkt i et stadig mere omskifteligt arbejdsmarked og de faktisk levede liv.

De kommende generationer kommer til at tilbringe flere og flere år på arbejdsmarkedet og vil efterspørge et uddannelsessystem, som man mere frit kan træde ind og ud af i forbindelse med arbejdsløshed, behov for opkvalificering, alderdom, sygdom og nedslidning.

Et sådan system vil gøre Danmark rigere og skabe nok midler til dagpengesystemet.

Nikolaj Brasen er medlem af Hovedbestyrelsen for Radikale Venstre

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her