Læserbrev

​​​​​​​Berettiget kritik af uddannelsesloft

Debat
28. december 2016

Christine Antorini (S) skriver i læserbrevet »Fortsat mange muligheder for uddannelse« (20. december), at debatten om uddannelsesloftet fejlagtigt handler om, at det er blevet umuligt at uddanne sig.

Det er ikke rigtigt. Debatten handler om det problematiske i at begrænse unge og voksnes muligheder for at videreuddanne sig, når samfundet har en interesse i, at alle uddanner sig så meget som muligt hele livet.

Den nye lov begrænser godt nok ikke voksenuddannelsessystemet, hvor de studerende i forvejen betaler for deres uddannelse. Den er heller ikke en begrænsning i forhold til at læse videre fra bachelor- til kandidatniveau.

Men den forhindrer alle i at kombinere for eksempel to professionsbacheloruddannelser eller en universitetsbachelor med en professionsbachelor. Det er i øvrigt mærkeligt, at det kun gælder den ene vej, for professionsbacheloren må fortsat godt søge ind på en universitetsuddannelse.

Christine Antorinis argument er, at unge mennesker må tåle, at de ikke kan få deres drømmeuddannelse. Man kan jo ikke få alle sine drømme opfyldt. Det er respektløst at italesætte menneskers uddannelsesplaner og livsvalg som forkælede og urealistiske drømmerier.

Tværtimod er der tale om fornuftige overvejelser om egne evner og uddannelsernes jobmuligheder.

Det anslås, at omkring 2.000 personer om året har benyttet sig af at kombinere uddannelser. Christine Antorini påpeger selv, at det er meget få personer. Hvis man fratrækker dem, der får dispensation – for eksempel på grund af sygdom – er der så efterhånden nogen penge at spare?

Studerende er allerede gået i panik og dropper deres uddannelse, inden de er færdige, og før det er for sent. Er det virkelig det værd?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her