Læserbrev

Fortsat mange muligheder for uddannelse

Debat
20. december 2016

Myterne er mange om det, medierne har døbt ’uddannelsesloftet’ – også i Informations leder den 14. december. Når man hører debatten, skulle man tro, at det nærmest er blevet umuligt at uddanne sig. Men der er stadig fri og lige adgang til at tage en gratis videregående uddannelse.

Begrænsningerne ligger i at kunne tage flere nye gratis ordinære videregående uddannelser på samme eller lavere niveau. Alle kan fortsat bygge oven på deres uddannelse, ligesom der er mange muligheder for at skifte spor gennem Åben Uddannelse, merituddannelser og de øvrige voksen- og efteruddannelsesmuligheder. Skal man skifte spor på grund af helbred eller forældet uddannelse, kan man starte forfra, lige som man kan tage endnu en videregående uddannelse, hvis ledigheden er lav på området.

Pengene går til en kvalitetspulje til de videregående uddannelser og til at sikre, at mere end 2.000 mennesker hvert år ikke ryger ud af dagpengesystemet. Det er mennesker, som blev ramt af de dagpengenedskæringer, som Løkke-regeringen vedtog i 2010 – støttet af Radikale Venstre. Det er derfor også lidt for friskt, når Radikale Venstre nu helt ignorerer deres ansvar for et dårligere dagpengesystem og for de titusindvis, der efterfølgende er røget ud. Og samtidig hævder, at det nu nærmest er umuligt at skifte uddannelsesspor. Det er det ikke.

Vi forstår godt de unge, der er skuffede over ikke at kunne starte på præcis deres drømmeuddannelse. Men man kan komme tæt på – også med denne lov. Det er lidt over to procent af de unge af en årgang, der starter på en videregående uddannelse, som vil blive begrænset af denne lov. Langt de fleste berøres ikke. Hvis der er nogen, der altid har kæmpet for fri og lige adgang til uddannelse, er det Socialdemokratiet. Den ret ændres ikke med lovforslaget.

Christine Antorini er MF(S) og formand for Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad blev er af livslang læring og omstillingsparathed? S har igen totalt svigtet deres idegrundlag.