Kommentar

Fri mig for de politisk clairvoyante

De politiske kommentatorer har efter 2016’s politiske jordskred udpeget sig selv som samfundets mest overflødige stand
28. december 2016

Politiske spåmænd fylder mediernes spalter med profetier. Om alskens politik, de forandringer, vores demokratier vil opleve, og om de mulige udfald af Gud ved hvor mange valg. Se bare det seneste år: en dansk EU-afstemning, Brexit og senest det amerikanske valg, hvor der virkelig var kø ved krystalkuglen.

Som borger har det været underfuldt at følge den linde strøm af spådomme udgydt af verdens klogeåger, specielt fordi de har haft en ting til fælles: De har været forkerte. De politiske kommentatorer har ikke fattet en skid. Ingen af dem regnede med et dansk EU-nej. Ingen regnede med Brexit.

Donald Trump var blot en døgnflue, skrev både de danske og internationale kommentatorer. En højst sejlivet døgnflue, må vi nu konstatere, ligesom vi må sande, at kommentatorerne ikke har evnet at forudsige de væsentligste politiske jordskred i nyere tid.

De har grelt undervurderet kraften af den populistiske bølge, der skyller ind over hele den vestlige verden. Det samme gælder den bølge af nye grønne, der ønsker radikal omstilling – i Danmark repræsenteret med Alternativet (et parti, hvis overlevelse Michael Kristiansen et par år tilbage notorisk afviste i bedste sendetid på TV 2 News).

Oversætter dansk til dansk

De politiske kommentatorer har på pinligste vis stillet til skue, hvordan de er fedtet ind i systemet, the establishment. Hvordan de har mistet følingen med vigtige underliggende bevægelser i folkedybet.

Ved på en og samme tid at tage så meget plads og tage så meget fejl, har de udpeget sig selv som samfundets måske mest overflødige erhvervsgruppe. Hvorfor i alverden skal vi bruge blæk, papir, tid og energi på deres analyser, hvis de alligevel er så langt ved siden af?

Jeg har aldrig været fan af en spindoktor- og kommentatorkultur. Når en doktor skal involveres, er det som regel fordi, at nogen er syge – er det demokratiet, der er sygt? Det virker mærkværdigt at have folk til at oversætte dansk til dansk, som kommentatorerne jo gør.

Denne økonomi kan kun eksistere, fordi vi har vedtaget som samfund, at politik er et strategispil, hvor folk ikke mener, hvad de siger. Skulle vi så ikke hellere løse det problem i stedet for at lytte til dem, der for længst og uden idealisme har købt præmissen om, at politik er rent stratego?

Sort spin

Lad os ikke narre os selv ved at tro, at disse politiske clairvoyante er sat i verden for at få almindelige mennesker til at forstå og interessere sig for politik. Det er jo ikke samfundets nedre kaste, der ser Tirsdagsanalysen.

Snarere er de med til at fostre en politisk kultur, hvor politikere kan slippe afsted med at tale sort (for der er jo folk til at oversætte og give point for spinnets kvalitet) – en kultur, der fritager politikerne for at tale et mere forståeligt dansk og fritager borgerne for det borgeransvar, det er at sætte sig bare lidt ind i tingene, så man også kan forstå, hvad ens politikere taler om, i stedet for blot at afskrive politikerne for deres spininficerede teknokratdansk.

En politisk kultur, hvor politikerne kigger alt for meget på alt det overfladiske og sidste Megafon-måling. Politikere, der selv ser deres dont som et strategispil, i stedet for politikere, der mener noget.

Jeg mindes salige Mads Holger der i fjor kommenterede på Søren Papes bizarre udmelding om, at »man kunne tiltrække et nyt vælgersegment ved at være grønne«. Til det harcellerede Holger: »Én ting er, at man ægter en pige for hendes penges skyld, men rigtig aparte bliver det jo først, når man betoner dette i bryllupstalen.«

Lad os da for alt i verden se at komme væk fra en kultur, hvor man tager det for givet, at ingen mener, hvad de siger. Det reducerer det politiske til et teaterstykke, hvor man blot skal have besat rollerne – eller de standpunkter – der allerede eksisterer. Det gør politik statisk. Og står dermed i vejen for fremgang.

Fyr det falske kor

Forhåbentlig har de politiske begivenheder, som kommentatorerne tog så grueligt fejl af, givet anledning til eftertanke i mediehusene. Det har altid været lettere at give karakterer, tale om appearance, give point for strategiske træk og behandle det politiske som en håndboldkamp, end at forholde sig til den egentlige substans.

Medierne vælger selv, hvad de vil bringe fremover. For demokratiets skyld, lad os tale borgerinddragelsen op og kræve af vores politikere, at de stopper med at tale ‘politikersprog’.

Vi har det jo med at fyre orkestre i denne tid, så hvorfor ikke dette kor af kommentatorer, der længe har sunget så ufatteligt falsk?

Eller måske skulle man spørge jer, politiske kommentatorer: Nu har I brugt hele regnskove af spalteplads på fejlagtigheder. Kunne I så ikke bruge bare lidt på at forklare os, hvad i Herren og hans engels navn vi dog skal bruge jer til?

Jonathan Hedegaard er digter og kunstner

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Herdis Weins
  • Kurt Nielsen
  • Lise Lotte Rahbek
  • jørgen djørup
  • Peter Knap
  • Grethe Preisler
Herdis Weins, Kurt Nielsen, Lise Lotte Rahbek, jørgen djørup, Peter Knap og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

jørgen djørup

Kommentatorerne er vel kun spindoktorer, som betales af andre.
Har hørt at Peter Mogensen stadig sidder på Venstres News og snakker om sin tid som rådgiver for Nyrup