Kommentar

Højere pensionsalder kræver bedre arbejdsmiljø

Regeringen vil hæve pensionsalderen, samtidig med at den sparer på arbejdsmiljøet. Det er absurd, når antallet af førtidspensioneringer i forvejen er på vej til at eksplodere
Debat
27. december 2016

Det er et vaskeægte politisk fatamorgana, når den nye VLAK-regering ser en endnu højere pensionsalder som svaret på en stadig ældre befolkning. Særligt når det nye regeringsgrundlag kun lige akkurat anerkender eksistensen af ordet ’arbejdsmiljø’.

I regeringsgrundlaget findes ikke et eneste konkret initiativ eller så meget som en antydning af ambitioner om, hvordan man vil forebygge nedslidning. Og det til trods for, at det er veldokumenteret virkelighed, at en stor del af danskerne vil ende med at måtte forlade arbejdsmarkedet inden pensionsalderen, hvis ikke et flertal på Christiansborg indser behovet for markante forbedringer af arbejdsmiljøet.

Allerede i dag er knap 18 procent af LO’s medlemmer enten blevet førtidspensioneret eller afgået ved døden, inden de fylder 60 år. Det viser beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Og fremtidsudsigterne er ikke bedre. I LO har vi spurgt til medlemmernes forventninger om livet på arbejdsmarkedet, når pensionsalderen bliver forlænget. En ud af fem regner ikke med, at de kan holde helt frem til pensionsalderen, og yderligere hver sjette er i tvivl.

Regeringens egne økonomiske fremskrivninger viser, at næsten hver fjerde af de årgange, som i dag er i midten af 30’erne, vil være på førtidspension inden folkepensionsalderen. Og i Finansministeriets prognoser står antallet af førtidspensionister til at vokse med ca. 80.000 personer frem mod år 2060.

82 maratoner for en 67-årig

Derfor er der både politisk og økonomisk perspektiv i at sikre danskerne flere gode arbejdsår med mindre nedslidning. Det vil ikke bare sikre den enkelte en bedre livskvalitet. De er samtidig forudsætningen for, at de fortsat kan bidrage til, at Produktionsdanmark og Velfærdsdanmark fungerer i en tid, hvor mange af os bliver ældre end tidligere generationer.

Desværre står Finansministeriets regnemodeller i vejen for en klarsynet erkendelse af nytten af at investere i mennesker og arbejdsmiljø. I regnemodellerne er investeringerne i et bedre arbejdsmiljø en udgift uden efterfølgende indtægt. Skævheden er åbenlys.

Gennem de seneste 10 år er der indført skrappe tilbagetrækningsreformer, som gradvist hæver folkepensionsalderen til 68 år i 2030 og samtidig lægger op til, aden skal stige yderligere i takt med den stigende levealder. Sammenligner vi os med resten af Europa, har Danmark allerede taget de nødvendige skridt til at fremtidssikre tilbagetrækningsreglerne.

I 2040 vil Danmark have rekorden som det europæiske land med den højeste pensionsalder. Og da den danske gennemsnitslevealder på ingen måde når samme højder som i mange af de øvrige lande, kan danskerne samtidig se frem til at leve færrest år som pensionister af alle i EU.

Alligevel har staten i den samme tiårsperiode, fra 2007 til i dag, sparet 177 millioner kroner på indsatsen for et bedre arbejdsmiljø. Heraf er 55 millioner kroner sparet på Arbejdstilsynet, der med Finansloven for 2017 mister yderligere 35 millioner kroner.

Højere pensionsalder betyder flere skridt og løft, der skal tages på hospitalerne og på plejehjemmene. Det er flere tons kufferter, der skal flyttes i flyene, når vi andre skal på ferie. Mange flere.

Hvor mange flere har en af Kastrup Lufthavns bagagemedarbejdere rent faktisk regnet ud. Ole Johansen er 55 år, og med regeringens forslag til en endnu højere pensionsalder skal Ole, alene i det halve år som den tidligere V-regering foreslog at hæve pensionsalderen, slæbe yderligere 33.000 kufferter. Det svarer til 550 tons ifølge hans egne beretninger.

Det er ikke stort bedre for de serviceassistenter, som gør rent på sygehuse og plejehjem. En rengøringsassistent inden for det offentlige tager i gennemsnit over 20.000 skridt om dagen. Et maraton er i gennemsnit på 32.000 skridt.

Er det virkelig rimeligt at se stort på forebyggelse og derefter bede en 67-årig om at tilbagelægge 82 ekstra maratoner, inden han eller hun kan gå på pension?

Invester nu

Vi står med et tydeligt valg. Og der burde ikke være nogen tvivl. Lad os skifte spor. Det handler om arbejdsmiljø, seniorforhold og uddannelse. Vi skal forebygge nedslidningen gennem et stærkere Arbejdstilsyn og sørge for, at så mange som overhovedet muligt kan holde til et langt arbejdsliv.

Vi skal sikre, at de, der arbejder i nedslidende job, får mulighed for at uddanne sig til at varetage andre job. Og vi skal naturligvis sørge for, at de, der trods alt bliver nedslidt før tid, får lettere adgang til seniorførtidspension.

Investerer vi i mennesker og arbejdsmiljø, kommer vi alle til at nyde resultaterne. Flere kan blive længere på arbejdsmarkedet med et bedre arbejdsliv, og vi behøver ikke den evige og trælse diskussion om at hæve pensionsalderen. Det danske samfund kan fortsat bygge på den lighed og tryghed, de fleste af os sætter så stor pris på.

Morten Skov Christiansen er næstformand i LO

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

torben - nielsen

For at sikre at der er en fornuftig pension at lev af når man går på pension, skal det sikres at hele den pension som man har optjent gennem et langt arbejdsliv, også er til rådighed når man går på pension.

For mit eget vedkommende har det betydet at den pension som jeg opsparede i mit deltids arbejde medens jeg læste ikke kommer til udbetaling da jeg skulle have haft heltidsarbejde i samme periode for at være berettiget. Ligesom jeg senere har haft en del midlertidige ansættelser, som har resulteret i en del breve fra PFA som har overskriften: Du har haft en pensionsordning hos os, men nu er pengene brugt op.

Derfor vil jeg foreslå at al arbejdsmarkedspension indsættes på ens ATP konto, som vi jo alle har.
ATP har vist at være bedre end de private pensionsselskaber til at forvalte den indskudte kapital. Endvidere har ATP lavere omkostninger end de private pensionsselskaber, da ATP kun har pension og ikke alle mulige andre forsikringsordninger.

Samtidig vil samlingen af al arbejdsmarkedspension i et selskab, skabe en meget stor investor som vil få meget stor indflydelse på investeringer i erhvervslivet. Og samtidig også have en afdæmpende virkning på aktiemarkedet, da der ikke vil blive foretaget så mange handler.

Hans Aagaard, Viggo Okholm, Jens Falkenberg, Peter Hansen, David Zennaro, Kim Houmøller, Anne Eriksen, Torben K L Jensen og John Hansen anbefalede denne kommentar

At 18 % af LO´s medlemmer enten er døde eller førtidspensioneret inden de fylder 60 år kommer bag på mig. At regeringen og andre partier uden for ønsker en højere pensionsalder er udtryk for kynisme og ligegyldighed overfor de mennesker der har den korteste uddannelse og det hårdeste arbejdsliv. Nu må LO fandeme vise at "organisationen" også kan være en kamporganisation og kræve stop for de politiske intentioner om højere pensionsalder. Ellers forsvinder legitimiteten for LO med badevandet.

Det er da ikke LO folk, man kalkulerer med - man behøver da ikke fagforeninger, vel?
Man forklarer den ekstra levealder med sundere kost, bedre lægebehandling og sundere miljø! Virkelig - til gengæld er fremkomsten af kræft tiltagende og selvfølgelig er bilfolket heller ikke så sunde som de mere bevægelige.
Men bare rolig, det er bare en undskyldning for at kunne bruge regnedrengenes kunnen og evner, og skattepengene - fremtiden tager vi, når den er der - og til den tid...

@ Torben Nielsen - Pensions selskaberne stjæler pensionisternes penge helt systematisk. Min egen pension bliver forrentet fint. Provenuet går i selskabernes lommer. Helt uden forrentning er der pension til mig 17 år endnu. At der bliver et kæmpe overskud til selskaberne er uomtvisteligt. Hele hovedstolen er urørt. Kun renterne bliver udbetalt. Vi taler her om Pension Danmark. Tyveknægte alle til hobe!

Lige nu er det hamrende asocialt af de ældre, hvis de lægger beslag på arbejde, som de unge og yngre arbejdsløse burde udføre.

Samtidig er det hamrende asocialt overfor de ældre, som har ydet deres store bidrag til velfærdssamfundet, hvis ikke man kan unde dem en rolig og respektfuld alderdom uden økonomiske problemer.

Og hvis den, til enhver tid siddende regering, ikke kan få de økonomske ender til at nå hinanden, må de jo sætte skatten op for dem, der rager mest til sig af samfundets fælles årlige BNP.

Men på sigt må man jo skabe en helt anden samfundsorden, så samfundets overskud fordeles på en langt mere retfærdig måde. En vis gammel talemåde siger: - "Yd efter evne og nyd efter behov".

_ _ _ _ _ _ _
I løbet af de seneste 10 år har blot 1% af befolkningen med de største nettoformuer haft en samlet real fremgang i nettoformuen på næsten 3 mio. DKK. Og til sammenligning har 90% af befolkningen i gennemsnit haft et fald i nettoformuen på knap 40.000 DKK. realt.

Helene Kristensen

Arbejdere er jo et foragtet dovent folkefærd, som ikke rigtig har nogen ret til noget som helst - andet end at pukle profit ind til de rigeste - og det skal helst være hele livet. Hvad skal en arbejder med fritid og en fornuftig alderdom, de er jo ikke for andet end en maskine at regne, en køb-og -smid-væk-dims der ryger ud når den ikke kan mere. Arbejderne skal faktisk være glade for, hvis de får lov at få et enkelt år som pensionist, for pensionister koster jo - så toppen får mindre til bankbogen. Faktisk skal vi arbejdere nok være glade for de få år, at man ikke bare beslutter at når maskineriet er ved at være slidt, så er det ud bag fabrikken og en kugle i nakken.

Sæt en frivillig pensionalder på 65, og gør det så attraktivt, at blive længere på arbejdsmarkedet i stedet. Lav ordninger med nedsat arbejdstid, og for dem på fuldtid, bonusser med evt. lavere skat på deres arbejde efter de 65 år!

Min egen erfaring er, at dem der holder af deres arbejde, og især kan holde det ud, de bliver gerne længere på arbejdsmarkedet, og når de ikke gør det, jamen så er det ofte fordi de mere eller mindre er blevet prikket pga. alder, er uden arbejde i forvejen, eller, at deres vilkår på arbejdspladsen generelt ikke er særligt gode, og derfor desværre ikke opvejer det fællesskab, som en arbejdsplads jo også er.

Men alt det her tvangs, nedskærins reformer, og piske politik, det nedslider folk, og giver ofte de forkerte et meget ringere liv og otium, end der egentligt burde være værdigt i en såkaldt velfærdssamfund.

Det er som om, at div. ordninger og politiske tiltag i dag, er lavet udfra, at vi alle er djøffere i højere stillinger, som derfor sagtens, både fysisk, men så sandelig også psykisk, kan holde til et langt liv under konstant pres eller fysisk nedslidning, det holder bare ikke i den virkelige verden, og i sidste ende, så tror jeg, at det her kan komme til, at koste samfundet dyrt, for jeg er bange for, at div. politikere og partier skyder sig sig selv i foden, mht. til alle disse her nedskæringsreformer set ud fra en humane front, for måske spare man lidt her & nu, men jeg spår, at udgifterne bare vil fremkomme andet steds, bare på en mere besværlig og umenneskelig facon.

Fokus bør være på. at lave vilkår for et godt liv for de aller fleste, i stedet for, at skabe et ringere liv for mange.

Viggo Okholm, Anne Eriksen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

"Det er absurd, når antallet af førtidspensioneringer i forvejen er på vej til at eksplodere"

øhh... gik jeg lige glip af noget eller lever overskrift forfatteren i en alternativ virkelighed?

Efter 2 forringelser af muligheden for at få bevilget førtidspension (2003 og 2012) er antallet af bevilgede førtidspensioner i frit fald og det samlede antal førtidspensionister er faldene.

kilde: http://www.dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/nyt/GetPdf.aspx?cid=21542

...Nå ja. Dansk Folkeparti har sagt nej til endnu en forhøjelse af pensionsalderen. Så må vi jo se om Thulle er lige så stålsat som opportunistiske Saxo Anders, som var til salg for en million gage og livslang mega pension som udenrigsminister - I øvrigt den absurd mest kompetente af sin art i Danmarks historien. Ifølge Saxo Anders selv.

...Og alle som modsiger er jo bare ramt af den enestående danske jantelovs syge. Ikke.

...Og ja. Velkommen til det "moderne" Løkkeland.