Læserbrev

Kristelig Fagforening at stadig løntrykker

Debat
10. december 2016

Kristelig Fagforening har opsagt sit mere end 100-årige samarbejde med Kristelig Arbejdsgiverforening og får dermed frihed til at forsøge at indgå virksomhedsaftaler med andre på arbejdsmarkedet.

Forpremieren fandt sted, da Kristelig Fagforening indgik en virksomhedsaftale med det skandaleramte plejefirma DK-Pleje, som vi fra FOA ellers har varslet konflikt mod for at opnå en overenskomst. Aftalen er ringere og billigere end de mest udbredte landsdækkende overenskomster for plejeansatte.

FOA’s strejkevarsel og kommunernes arbejdsklausuler med krav om løn og øvrige vilkår, der svarer til mindst samme niveau som de mest udbredte overenskomster, leverede et overenskomstniveau på et sølvfad til Kristelig Fagforening. Der manglede blot en underskrift.

Alligevel valgte Kristelig Fagforening altså at indgå en ringere virksomhedsaftale, der stiller alle ansatte dårligere i tilfælde af opsigelse, sygdom, barns sygdom, graviditet, barsel og adoption.

Gentofte Kommune, som DK-Pleje leverer ældrepleje til, har nu tjekket plejefirmaet, og det viser sig, at hver fjerde ansat har fået for lidt i løn, når man sammenligner med en sædvanlig overenskomst. DK-Pleje skal nu betale en bøde på 675.000 kroner for manglende overholdelse af kommunens arbejdsklausul. De skal også efterbetale den manglende løn og forbedre de øvrige vilkår. Det har gjort Kristelig Fagforening til et dyrt bekendtskab for DK-Pleje.

Det kunne også være blevet et dyrt bekendtskab for de ansatte, hvis ikke kommunen havde stillet krav til bedre vilkår. Og endelig kunne det være blevet et dyrt bekendtskab for ansatte i andre firmaer, der ikke fusker med løn og pleje, og derfor kan udkonkurreres af plejefuskere, som bliver sponsoreret af Kristelig Fagforening.

Jeg havde egentlig forstået på Kristelig Fagforening, at de var godt og grundigt trætte af at være sikker havn for løntrykkende arbejdsgivere. Men jeg har desværre været naiv. Kristelig Fagforening vender tilbage til sit historiske udgangspunkt fra den store lockout i 1899, hvor de var leverandør af skruebrækkere til de arbejdsgivere, der ville knække den dengang spirende fagbevægelse.

Dennis Kristensen er formand for FOA

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen M. Mollerup

Overskriften er som oftest i Information meningsforstyrrende.