Kommentar

Måske synes miljøministeren bare ikke, at nåleskove er smukke

Miljøminister Esben Lunde Larsen er fordrejningens mester, når han forsvarer ideen om at plastre skovene til med vindmøller og campinghytter. Ifølge ministeren skal det give danskerne adgang til naturen, men reelt vil ministerens forslag være med til at fortrænge naturen
Miljøminister Esben Lunde Larsen er fordrejningens mester, når han forsvarer ideen om at plastre skovene til med vindmøller og campinghytter. Ifølge ministeren skal det give danskerne adgang til naturen, men reelt vil ministerens forslag være med til at fortrænge naturen

Jens Dresling

8. december 2016

Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) er god til at få øje på uudnyttede ressourcer. Meget god.

For nylig luftede han behovet for en ny lov, der skal gøre det muligt at opføre campinghytter, vindmølleparker og småbygninger i fredsskovsområder.

Fredsskovene har ellers været beskyttede arealer, som det kun har været muligt at benytte til skovdrift, hvis der har været overordentlig god grund til at dispensere fra reglerne.

En sådan god grund har ministeren nu fundet: Hans plan er at opføre vindmølleparker i skovene, for der bor jo ikke nogen mennesker i skoven, hvorfor det pr. definition ikke vil forstyrre nogen at bruge pladsen ude i naturen i landets interesse.

Ministerens rationale er, så vidt det forstås, at de visuelt overproportionerede vindmøller vil stå i områder med mange nåletræer. Og skove af denne type er jo ikke smukke.

Virkelighedsforvrængning

De nye visioner bliver leveret under et falsk virkelighedsforvrængende credo: De danske skove skal være mere tilgængelige for danskerne, forstår man.

At tro, at det skaber tilgængelighed at belemre skovens arealer med hytter og vindmøller, er lettere uforståeligt, men i Deadline den 15. november var det netop, hvad Esben Lunde Larsen agiterede for.

Med 75 millioner besøgende om året i de danske skove, hvilket er flere besøgende end på de danske kulturinstitutioner tilsammen, ser man ellers umiddelbart konturerne af en succes, men sådan ser det åbenbart ikke ud for miljøministeren.

Læs også: Regeringens naturpolitik er kuk-kuk

Esben Lunde ytrede således i Deadline, at han »er af den grundlæggende opfattelse, at danskerne skal have adgang til naturen« – et retorisk kneb uden den store substans. Danskerne har jo netop adgang til naturen, så ministeren skaber et falsk modsætningsforhold, som indikerer, at det er ham, som vil fjerne de usynlige afspærringer rundt om skoven.

Samtidig forklarede den virkelighedsfjerne minister, at det er »sympatisk at få danskere til at få adgang til deres natur«, og prøvede dermed at fremstå som danskernes talerør i et opgør med den indbildske naturfredningsforeningselite, som – må man forstå – har i sinde at formene den danske borger adgang til skovens land.

Befolkningens befrier

Det er en linje, han tidligere har fulgt. I 2014 skrev han i et indlæg i Dagbladet Ringkøbing-Skjern, at Danmarks Naturfredningsforening begår »overgreb på befolkningen under dække af at ville beskytte naturen«.

Esben Lunde Larsen er altså, ifølge sig selv, den mand, som skal forestå befolkningens emancipation ved at placere vindmølleparker i skoven.

Problemet er, at den værdikamp, Esben Lunde Larsen fører for Venstre, ikke er i befolkningens interesse.

57 procent af vælgerne mener ifølge en måling foretaget af Norstat for Altinget, at det er en dårlig ide at ændre skovloven for at give plads til vindmøller. Så når Esben Lunde hævder, at det er i befolkningens interesse at urbanisere vores fælles skove, har han misforstået sin rolle.

Skovene har en enestående rekreationsværdi. I et samfund, hvor globalisering, urbanisering og den omfattende industrialisering får større og større betydning, vil skoven som kontrast appellere til en stadig større andel af den danske befolkning.

I et samfund hvor digitaliseringen har gjort os fraværende i det nærværende og nærværende i det fraværende, vil skoven tilskynde til tilstedeværelse – den får i al sin enkelhed sin berettigelse som korrektiv til den travle hverdag.

Flere og flere søger mod naturen som ramme for adspredelse, men hvis man i et snæversynet profitperspektiv udliciterer skovenes og kysternes rene og idylliske natur til produktionens mødding, vil en stor del af den værdi, naturen med sin enkelthed har opbygget, gå tabt i politisk betændte kompromisser.

Det er ærgerligt, at skovene og kysterne skal forsages i illusionsløs politik. Endnu mere skelsættende er det, at denne liberalisering af skovlovens restriktioner formentlig vil forandre skovenes udtryk i langt højere grad, end Esben Lunde Larsen har fantasi til at forestille sig. Når først man har interveneret i skovenes og kysternes enestående enkelhed, er det for sent at lave det om.

Jesper Ravnborg studerer idræt ved København Universitet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Elisabeth Andersen
 • Jens Falkenberg
 • Kristen Carsten Munk
 • Niels Nielsen
 • Benny Larsen
 • Anne Eriksen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Jørgen Wassmann
 • Helle Lorenzen
 • Bjarne Tingkær
 • Margit Tang
Elisabeth Andersen, Jens Falkenberg, Kristen Carsten Munk, Niels Nielsen, Benny Larsen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Jørgen Wassmann, Helle Lorenzen, Bjarne Tingkær og Margit Tang anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man plejer at plante skov og læhegn for at tage vinden/ blæsten. Skal vindmøllerne rage op over?
Ja, til en absolut uegnet, korrupt, kordrengslignende karakteristik af en "minister".
Han skulle åbenbart ikke skiftes ud - de kunne ikke finde én, der var værre?

Allan Stampe Kristiansen, Martin Madsen, Hans Houmøller, Karsten Aaen og Hans Paulin anbefalede denne kommentar

"Måske synes miljøministeren bare ikke, at nåleskove er smukke"

Det synes jeg bestemt heller ikke, og så er der ikke megen diversitet blandt nålene.

"en ignorant, overtroisk, korrupt, løgnagtig, usle menneske, slesk, omvandrende fuck-finger, uegnet, kordrengslignende"

Velkommen i de gode menneskers selskab.

Hans Houmøller

Ministeren har tidligere kaldt kornmarker for natur, så der er ikke meget håb at hente for naturen med ham på den post.

Elisabeth Andersen, Allan Stampe Kristiansen, Martin Madsen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Gunnar Kolstrup

Hvis man nu tog miljøministerens ønske om at anbringe nogle flere vindmøller og småbygninger - børnehaver var vist en af tankerne han havde - alvorligt, så var det nærliggende at gå i gang med at opkøbe fallerede landbrug, plante nye skove på jordene, hvorefter eller samtidig kunne man så sætte nogle af hans ønskedrømme ind i de nye grønne områder. Han bliver glad, fallerede bønder bliver glade, naturelskere bliver glade. Win-win.
Gunnar Kolstrup

Peter Beck-Lauritzen

Miljøminister? - for miljøet? For menneskehedens overlevelse? Næppe!
Utroligt at vi har en sådan minister!
Men bare rolig, naturen har ikke brug for os. Det er os der har brug for naturen. Når menneskeheden har udslettet sig selv, fortsætter jorden sin evolution, som den har gjort i milliarder af år før vi kom. Det er jo nok miljøministerens perspektiv.
Ellers godt "spiddet" af TA.