Læserbrev

Regeringen fusker med familiesammenføring

3. december 2016

I regeringsgrundlaget står, at »Danmark skal være åbent for velkvalificerede udlændinge, som kommer hertil med lyst, evner og appetit på at gøre en positiv forskel.« Samtidig står, at »Der er for mange familiesammenførte udlændinge, […] som bidrager for lidt til vores fællesskab«.

Dermed skaber regeringen en kunstig modsætning mellem velkvalificerede udlændinge og familiesammenførte udlændinge.

Argumentet bygger på, at tre ud af 10 flygtninge er i arbejde efter tre år i Danmark. Men regner man lidt videre, opdager man at over 65 procent af de familiesammenførte til danskere er i arbejde efter fem år.

Den største såkaldte indvandrergruppe er nemlig danskere, der vender tilbage fra udlandet, ofte sammen med udenlandske ægtefæller. Ifølge Danes Worldwide gælder det cirka 20.000 om året.

Vi gifter os typisk med folk, der ligner os med hensyn til uddannelse, socioøkonomisk baggrund og værdier, så i virkeligheden er overlappet mellem de såkaldt velkvalificerede udlændinge og de familiesammenførte udlændinge ret stort.

Men regeringen skelner ikke mellem flygtninge og indvandrere, når talen falder på familiesammenføring. Familiesammenføring til flygtninge og familiesammenføring til danskere foregår efter forskellige regler, og de to grupper er ikke sammenlignelige. De to grupper kommer til Danmark af forskellige grunde, og familiesammenførte til flygtninge har udfordringer, familiesammenførte til danskere ikke har. Regeringen sammenmudrer begreberne.

Regeringen skriver videre, at »Reglerne for permanent ophold vil blive strammet markant, så der fremover stilles højere krav til flygtninge og indvandreres evne og vilje til at integrere sig i det danske samfund.«

En udlænding skal allerede opfylde strenge krav til danskkundskaber, beviseligt kunne forsørge sig selv og aldrig have modtaget kontanthjælp, have opholdt sig i Danmark i mindst otte år og have haft fast fuldtidsarbejde i mindst tre et halvt år. Det er svært at se, hvordan disse krav kan »strammes markant«.

Hvad regner regeringen med at vinde ved at afskrække de mange danskere, der arbejder i udlandet, fra at vende tilbage med deres internationale erfaring, sprogkundskaber – og udenlandske ægtefæller? For flere og flere danskere kommer valget fremover til at stå mellem fædrelandet og kærligheden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Karsten Aaen
Karsten Aaen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu