Læserbrev

Straf hjælper ikke indvandrerkvinder

12. december 2016

I sidste uge meldte Mette Frederiksen ud, at Socialdemokratiet foreslår et ’uddannelsespålæg’ til indvandrerkvinder på kontanthjælp. Det betyder, at man vil give dem et uddannelsestilbud, og hvis de ikke tager imod det, vil man fratage dem kontanthjælpen.

Det er positivt, at Socialdemokratiet vil hjælpe flere indvandrerkvinder i job og uddannelse, men ved at fratage dem deres økonomiske fundament risikerer vi blot, at kvinderne får mindre overskud i hverdagen, bliver mere afhængige af deres ægtefæller og mere afskåret fra at få det sociale netværk, der ofte er nøglen til job, trivsel og god integration.

I stedet bør Mette Frederiksen lytte til de gode erfaringer, der kommer fra organisationer som Bydelsmødre, der gennem tillidsfulde og ligeværdige samtaler på kvindernes modersmål hjælper isolerede eller sårbare kvinder til at kende deres muligheder i Danmark.

Økonomer uden Grænser vurderer, at omkring 80.000 kvinder kunne have gavn af Bydelsmødres indsats, og ifølge flere undersøgelser har deres arbejde utroligt positive effekter på både kvinderne, familien, lokalsamfundet og Danmark.

Det kan Mette Frederiksen lade sig inspirere af: Hvis man erstatter kommunernes nuværende vurderingssystem med en mere håndholdt indsats, hvor individuel vejledning og støtte er i fokus, vil det kunne give et langt mere nuanceret billede af det enkelte menneske, og dermed vil kommunerne også kunne tilbyde bedre vejledning til uddannelse eller arbejde.

Økonomiske straffe som 225-timersreglen og trusler om uddannelsespålæg bidrager derimod bare til en ond cirkel af økonomisk og socialt underskud.

Josephine Fock er gruppeforkvinde for Alternativet

Torsten Gejl er medlem af Folketinget for Alternativet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Er det første gang du skal stemme til et folketingsvalg?
Vi giver alle førstegangsvælgere gratis digitalt abonnement under valget.

Tilmeld dig

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels K. Nielsen

Mere new speak fra venstrefløjen:
Hvordan kan det være en "straf" at modtage mindre af andre folks penge? - gaven er vel bare mindre?
Det må da være dem, der betaler for socialt bedrageri og andet offentlig misbrug, der "straffes".

Staten låner HVERT ÅR 40-60 mia. kr. i forbrugslån på børn og børnebørns vegne - og har udgifter på 1.100 mia. kr. om året. Det er således tvingende nødvendigt at få de offentlige udgifter sænket 10%, så vi får et mere bære- og levedygtigt samfund.

Torben Lindegaard

Alle mennesker i Danmark - altså også indvandrerkvinder - er berettiget til at arbejde hjemme i husholdningen til glæde og gavn for sig selv, en eventuel ægtefælle og eventuelle børn.

Men det skal være uden kontanthjælp, hvis man vælger at gå hjemme.