Læserbrev

Trump får os ikke til at satse på kul

Debat
5. december 2016

Den nyvalgte præsident Donald Trump har klart meldt ud, at kulindustrien skal have en renæssance i USA.

Det får dog ikke ansvarlige investorer som PenSam til at kaste penge efter kul. Tværtimod.

Gode afkast kan nemlig godt forenes med at række klimaet en hånd. Fra et investeringsperspektiv er kul næppe en langsigtet rentabel investering.

Derfor vil det hverken gavne klimaet eller social- og sundhedsassistentens pensionsopsparing at gå i Trumps spor.

I PenSam vil vi arbejde for den internationale ambition om at holde temperaturstigningen på under to procent.

Derfor har PenSam i 2016 fravalgt de selskaber, der i særlig grad belaster klimaet. Vi har udelukket 50 selskaber for fremtidige investeringer, hvor mere end 30 procent af omsætningen er knyttet til kul. Kul er den største CO2-synder og står for omkring 40 procent af den samlede udledning af CO2.

Trump kan ikke stoppe den grønne omstilling, men han kan sagtne farten ved at trække USA fra Paris-aftalen og understøtte sort energi. Derfor skal pensionsselskaber og andre investorer støtte sol og vind som energikilder.

I PenSam har vi investeret i selskaber som Vestas og Siemens og i udstyr, der sørger for, at møllerne snurrer. Derudover støtter vi forslag til gavn for den grønne omstilling på generalforsamlingerne i de selskaber, vi investerer i.

Sammen med en række danske og udenlandske investorer og pensionsselskaber, er PenSam med i det internationale samarbejde Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC), der arbejder for klimaløsninger i investeringsøjemed. Vi håber, at flere vil slutte sig til.

Dennis Kristensen er forbundsformand i FOA, Per Larsen er regionrådsmedlem, og Ivan Hansen er byrådsmedlem. Alle tre er en del af formandskabet i PenSam Liv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her