Læserbrev

Uddannelsesstop bliver dyrt

Debat
19. december 2016

Med øjnene stift rettet mod regnearkene er regeringen atter i gang med at begrænse de studerendes uddannelsesvalg. Man har regnet sig frem til, at man kan spare et trecifret millionbeløb ved at forhindre cirka 2.200 personer om året i at begynde på en anden videregående uddannelse.

Det regnestykke tror jeg ikke holder: Vil de 2.200 personer blive produktive medarbejdere, hvis de bliver låst fast i et fag eller en branche, som ikke motiverer dem?

Fremtiden kalder på kandidater, som kan formidle viden og kommunikere på tværs af enkelte fag. Grunden til at tværfaglig forskning vinder mere og mere indpas er, at store samfundsmæssige udfordringer som klima, sundhed, aldring og flygtningestrømme kun kan løses via tværfaglige kompetencer.

Derfor er der heller ikke brug for et uddannelsessystem, som lægger hindringer i vejen for dobbeltuddannelse.

Derudover går forslaget ikke bare ud over de 2.200, som hvert år vælger om. Alle studerende bliver urolige for, om de nu har valgt rigtigt, for valget er uigenkaldeligt.

Ingen kender de økonomiske konsekvenser af, at studerende fremover formentlig vil trække uddannelsesvalget i langdrag. At tvivlere, der næsten er færdige med deres bacheloruddannelse, vil droppe ud frem for at gøre uddannelsen færdig for at være helt sikre på, at de ikke bliver stavnsbundet af en forkert uddannelse.

De kortsigtede besparelser ved at begrænse nogle få studerendes valg kan således hurtigt blive ædt op af andre udgifter. Regeringen tror, at de kan spare ved at indføre et uddannelsesstop. Men i virkeligheden vil det komme til at koste os dyrt.

Uddannelsessystemet skal være fleksibelt, så det kan imødekomme de nye behov for medarbejdere med flere og bredere kompetencer på arbejdsmarkedet.

Gry Inger Reiter er formand for de studerende i Dansk Magisterforening

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her