Læserbrev

Velfærd skal ikke være en forretning

Debat
19. december 2016

I artiklen »Er velfærd en god forretning?« (13. december) spørger Information en række økonomer, om der er en økonomisk gevinst ved velfærdssamfundet. Økonomerne svarer naturligvis ud fra hvert deres økonomiske eller historiske perspektiv.

Men desværre bibringer svarene hverken noget nyt eller entydigt svar.

Når de adspurgte ikke kan svare på spørgsmålet, så er det uden tvivl, fordi velfærd, velfærdsstaten og velfærdsydelser først og fremmest ikke vedrører økonomi, men politik. Velfærd er ikke et spørgsmål om, hvorvidt det kan betale sig, men et spørgsmål om, hvilket samfund vi ønsker at leve i.

Velfærdssamfundet, som vi kender det her i Danmark, er et udtryk for, at et flertal i befolkningen i en lang årrække har ønsket en solidarisk samfundsmodel med mange fælles goder og et relativt fintmasket økonomisk sikkerhedsnet. Det er tilmed en samfundsmodel, der historisk set har vist sig at være både en menneskelig, social og økonomisk succes.

Artiklen forsøger muligvis netop at påpege, at velfærdsydelser kan ses som en investering i fremtiden, og at den gevinst ikke indgår i de økonomiske modeller, som mainstreamøkonomerne anvender for tiden.

Desværre er den pointe bare ikke tydelig nok.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Økonomer er for tiden optaget af - økonomi - ikke velfærd og ikke menneskelighed.
Det solidariske demokrati har i rigtig mange år været kendetegnet for ja, socialdemokratiet. men nu er verdensordenen anderledes og det er kapitalen og det, der kan betale sig - der har overtaget.

Ergo må alt vurderes ud fra den nuværende eller potentielle værdi - hvad enten det gælder love/ regler eller børnehavebørn.
Så tester vi lige værdien for fremtidens arbejdsmarked. Folk søger derhen, hvor man forventer af få det største afkast - erhvervsuddannelser neddrosles og arbejdskraft søges udenfor landets grænser.
Elementært? - absolut - velfærd? - absolut ikke...

Erik Feenstra, Niels Duus Nielsen, Torben Skov og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar