Klumme

Man er altid en dårlig feminist, ligesom man altid er en dårlig socialist

Jeg er træt af mænd, der vil fortælle mig, hvordan verden hænger sammen, og hvad kvinder burde tænke, føle og gøre. Men jeg er sikker på, at flere af mine mandlige bekendte er lige så trætte af, at jeg ofte farer i flint over deres ordvalg, selv om jeg udmærket ved, at de har hjertet på det rette sted
Jeg er træt af mænd, der vil fortælle mig, hvordan verden hænger sammen, og hvad kvinder burde tænke, føle og gøre. Men jeg er sikker på, at flere af mine mandlige bekendte er lige så trætte af, at jeg ofte farer i flint over deres ordvalg, selv om jeg udmærket ved, at de har hjertet på det rette sted

Carolyn Cole

30. januar 2017

Han sagde, at han intet havde imod feminister, men. Jeg sagde, at jeg er feminist, og det skulle jeg nok ikke have sagt. Han brugte de næste fire timer på at fortælle mig, hvad der var galt med feminisme, og det var noget med offerroller og særrettigheder og kvinder, der provokerer deres mænd til at banke dem, så de kan få børnene efter skilsmissen.

Jeg anede ikke, hvad jeg skulle sige til en mand, der oplevede verden så anderledes end mig. Hver gang, jeg åbnede munden, havde han et modargument, der vist ikke så meget var et argument, som det var en skråsikker påstand. Og så svarede jeg med mine påstande, og sådan fortsatte vi frem og tilbage, og da jeg bagefter slettede ham som Tinder-match, tænkte jeg, at jeg garanteret lige havde bekræftet alle hans værste fordomme om feminister.

Måske har jeg bare vænnet mig til at blive mødt med enten enighed eller stiltiende uenighed. Alle mine mandlige venner er feminister. Det er ikke dem alle, der kalder sig selv feminister, men i bund og grund tror vi på det samme. Det er længe siden, jeg er blevet provokeret af andet end trolde bag en skærm og klikvenlige kronikker.

Og jeg vil så gerne tale med mænd om feminisme og kønsroller. Det er jo ikke, fordi det ikke rager dem. Giftige maskulinitetsidealer; overrepræsentationen af mænd i selvmordsstatistikkerne; mistænkeliggørelsen af mandlige pædagoger; mænd, der bliver boende i Udkantsdanmark, mens kvinderne rejser. Mænd, der ikke kan tale om seksuelle overgreb eller psykiske problemer.

Når jeg spørger mænd, hvorfor jeg ikke hører fra dem i debatten, svarer de, at det er svært, fordi de ikke vil stjæle taletid fra kvinderne, og fordi de oplever, at de bliver angrebet fra alle sider, uanset hvad de siger. Og jeg får lyst til at spørge dem, hvad de tror, kvinder oplever, når de udtaler sig, men det ville være konfliktoptrappende adfærd, og jeg prøver at blive bedre til dialog.

Jeg får lyst til at fortælle dem, hvor udmattende det er for os alle. Man er altid en dårlig feminist, ligesom man altid er en dårlig socialist, en dårlig kristen og en dårlig klimabevidst forbruger. Man kunne altid leve et mere rent liv, man kunne altid gøre mere for andre, man har altid et par synder at bekende. Der vil altid være situationer, hvor man skulle have tjekket sit privilegium, før man åbnede munden.

Jeg er bleg, heteroseksuel og cis og vil aldrig opleve på egen krop, hvordan det føles at blive diskrimineret på baggrund af min seksualitet eller hudfarve. Mine mandlige venner vil aldrig forstå min latente angst for at blive voldtaget. Det nærmest instinktive greb om nøglebundtet i lommen, når jeg hører fodtrin bag mig sent om aftenen. Men vi kan prøve at lytte, når andre taler. Det øver jeg mig selv på. Indimellem holder det hårdt.

For den privilegerede vil ligestilling altid føles som et tab af rettigheder. Men jeg ved også, at jeg ikke kan tillade mig at bede mænd om at deltage i debatten, for så at tilføje: »Men kun, hvis I siger det, jeg gerne vil høre.« 

Og lige så træt, jeg er af mænd, der vil fortælle mig, hvordan verden egentlig hænger sammen, og hvad kvinder burde tænke, føle og gøre, lige så træt er jeg sikker på, at flere af mine mandlige bekendte er af mig, når jeg farer i flint over deres ordvalg, selv om jeg udmærket ved, at de har hjertet på det rette sted.

Det er nærmest en refleks i mig, på trods af at jeg selv får tunge øjenlåg og lange patter, når samtalen bliver overakademiseret, og der findes ikke det, der ikke kan tolkes som en mikroaggression, og hvis man ikke har sagt noget decideret sexistisk, så har man i hvert fald sagt noget heteronormativt, og man får lyst til at råbe pik og skride fra det hele. 

Jeg ville ønske, at vi råbte mindre og talte mere. Jeg ville ønske, at vi talte mindre om hinanden og mere med hinanden. Jeg tror ikke på, at vi løser noget ved at stå i hvert sit hjørne og råbe, at mænd er nogle svin, og feminister er nogle stride kællinger. Eller ved blot at sætte påstand mod påstand, indtil den ene bliver træt af at tale.

Mikka Tecza er digital producer ved Information.

Klummen er udtryk for skribentens egen holdning.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne Eriksen
  • Torben Skov
  • Viggo Okholm
  • Jan Kønig
  • Vibeke Rasmussen
  • Niels Duus Nielsen
  • Grethe Preisler
Anne Eriksen, Torben Skov, Viggo Okholm, Jan Kønig, Vibeke Rasmussen, Niels Duus Nielsen og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Jespersen

"For den privilegerede vil ligestilling altid føles som et tab af rettigheder". Mao, hvis du oplever at du taber rettigheder, er det fordi du er priviligeret? Jo færre rettigheder, desto mere priviligeret.

Jeg kan anbefale at se Cassie Jaye's The Red Pill, hvis man oprigtigt er interesseret i en anden ligestillingsvinkel, end den feministiske.

Mattias Pedersen og Charlotte Svensgaard anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Interessant – i mangel af bedre ord. For hvordan betegner man noget, der vækker ens opmærksomhed, uden at man nødvendigvis finder det positivt? – observation i den senere tid (post-Trump?), er mandlige debattører, også repræsenteret her på den mindst ringe 'lille pjosker', der omtaler navngivne kvinder, som ikke værende "en rigtig/ægte feminist". Ikke at jeg (heller!) orker at tage dén debat, men derfor kan man jo godt i sit stille sind undre sig over, hvor den angivelige viden om, og nærmest (ufrivillige?) forsvar for feminismen mon stammer fra. ;-)

David Henriksen

Det du BURDE gøre er at lytte til mænd. Med mindre du selvfølgelig er bange for at din mikroaggression bliver afsløret i dit svar på deres problemer. Ikke alt i verden handler om køn men når vi nu er på emnet er der nok at tage fat på.

Manden har mindst lige så mange ting at kæmpe for som kvinden. Bl.a. uddannelse og folkeskole som i dagens Danmark foregår 100% på piger stillesiddende præmisser. Jeg er ikke fortaler for kønsopdeling men at drenge har krav på at 50% af deres uddannelse må foregå på deres præmisser siden drenge og piger lærer så forskelligt.

Og så giv dog far de samme rettigheder som mor. Man høre masser om dårlige fædre men dårlige mødre er stadig et tabu. Det eksisterer ikke fordi mor har altid ret og vil det bedste for alle.

Jeg vil gerne opfordre dig til at skrive en artikel om mænds rettigheder og hvad man kan gøre for at forbedre dem. Der er masser af mænd der taler kvinders sag men når det handler om uretfærdighed mod mænd er kvinder pivstille. Højst sandsynligt er du ligeså, uninteresseret og kun optaget af dit eget.

Mattias Pedersen, Jesper Nielsen, Dagmar Christiandottir, Anton Engelbredt, Bruger 196134 og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@David Henriksen, man kan jo ikke tage dig seriøst, når du påstår, at begrebet "dårlige mødre" er et tabu.

En simpel googlesøgning giver 4000 resultater på "dårlige mødre" og 200 på "dårlige fædre".

Charlotte Svensgaard, David Zennaro, Maiken Guttorm og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

@Niels Nielsen:
Niels, du må være mere vågen, hver gang Mika skriver noget kommer der altid et par kommentarer fra mænd der lige fortæller hvad de godt kunne tænke sig.....:) Du må ud i verden !
Nå, JEG ER IKKE FEMINIST.
Jeg tilslutter mig en lidt ældre svensk feminist som blev interviewet i svensk radio og som sagde:
" Jag er inte feminist, jag er jämnstäldist"
Det lyder bedre på svensk. "Ligestillingsdist" er ikke ligefrem mundret, men det er lige hvad jeg er LIGESTILLINGSDIST.

Troels Brøgger

Og så er det synd for mig fordi jeg er medlem af Enhedslisten som praktiserer kvindschauvinisme på højt plan...SUK

Nu har jeg ingen problem mere omkring emnet som sådan hverken af sind og erfaring om end ikke alle erfaringer har været lige gode. Men ordet feminist eller rødstrømpe-hvordan definerer man forskellen?
Som oprindelig bonde til de 20 var mandens rolle tydelig, men kærester var en by i Rusland. Min seksuelle debut var 23 og blev gift som 26 årig med en datter ca et halvt år efter. Pædagog verdenen blev min skæbne og hermed mange kvinder i min omgangskreds. Det blev aldrig et problem. Men det dukkede så op omkring 79 hvor mine børns mor som var meget ung som mor pludselig så lyset i feminismen en overgang. Lige nu med min kone tre og længst og varigt blev jeg lige forstyrret af boremaskinen i hendes hænder og nej hun er ikke feminist/rødstrømpe. Mon ikke rollediskussionen har mange sandheder? PS. Jeg fik børnene fra mine børns mor i en årrække, det gav nok mest smæk til hende fra traditionerne den gang, til gengæld gik jeg i panik og alene frygt . Det kostede dyrt i firserne med en kvinde.
.

David Henriksen

Kære Anders. Nu kender google jo nok ikke til begrebet tabu da det er en algoritme.

Hr. Niels Nielsen. Det ville da være spændende hvis hun gjorde. Det ville jeg gerne læse. Hvad en feminist forestiller sig at mænd kæmper med. Mika forekommer med heller ikke som værende beton-feminist. Dog finder jeg ofte at uddannelse og fædres rettigheder er ting der generelt bliver gået udenom. Den hårde ligestilling og de store emner er stadig kvinderne forbeholdt.

Anders Sørensen

Kære David Henriksen, Google kender ikke som selvbevidst entitet til begrebet tabu, nej. Google kender til gengæld til begrebet "dårlige mødre" i funktion af søgemaskine.

Og "dårlige mødre" er ikke et tabu.

Lau Dam Mortensen

Du er træt af at mænd fortæller dig hvordan verden hænger sammen, og derfor fortæller du os hvordan verden hænger sammen. Den her kronik er ok. Men Informations kronikker om ligestilling generelt er en af de grunde til at jeg ikke længere læser avisen. De snakker konstant ned til os mænd. Vi bliver snakket til som om vi er børn, der skal lytte efter og skal tage de slag der kommer og ikke må gøre modstand. Og gør vi endelig modstand og påpeger urimeligheder, bliver vi irettesat og får at vide at det er vores egen skyld, som med ham, hvor pigen som han havde et engangsknald valgte at få et barn, og det viste sig at det var hendes plan fra starten. Hver gang kvinder bliver beskrevet som dårlige mennesker mødes vi af en hær af modangreb. Feministerne holder fast i opfattelsen af kvinden som ofret, sandhedssigeren og en der skal beskyttes og lyttes til, mens de holder fast i opfattelsen af manden som voldtægtsforbryderen, den kriminelle, der skal straffes med vold nærmest eller nedliggøres. De vil ikke erkende, at det er sådan samfundet altid har set på de to køn. Og løsningen er lige for. Det var interessant at se den dokumentar om den svenske børnehave, der forsøgte at indføre kønsneutralitet. Ét fordi at man så hos børnene en næsten modsat effekt, hvor de nærmest gik mere op i køn, men 2, endnu vigtigere fordi at man begyndte at se at man behandlede små børn forskelligt. Drengebørn fik ikke empati når de kom til skade eller på anden vis. Og det er her det grundlæggende problem ligger, og det er her hvor løsningen ligger. Drengebørn skal have den samme empati som kvinder, og ikke bare få at vide at de ikke må græde fordi de er drenge, men derimod lære dem at løse konflikter og problemer, samtidig med at vi lader dem være drenge og erkender der er ne forskel mellem drenge og piger. Det ville betyde 7milsskridt for kønsligestillingen.

David Henriksen

Anders. Jeg er glad for at du anerkender min påstand om at google ikke er en målestandard for tabuisering og at det er i den menneskelige verden det foregår, ikke digitalt. Tak for det.

I tilfælde af at du ikke forstod.. 110001010010110001110000011010100110101

Anders Sørensen

@Davis Henriksen, Google er en del af den menneskelige verden.

Du kan såmænd sagtens overbevise mig om, at der er kønsrelaterede problemstillinger, hvor manden forfordeles. Men medmindre du bliver lidt mere overbevisende end blot at fremføre en påstand om, at "dårlige mødre er tabu", har jeg svært ved at betragte det som andet end netop en påstand - vel at mærke en, der ikke har sin gang på den virkelige jord. Samt på Google.

David Henriksen

Anders. Søgeresultater på google er vel heller ikke en ophøjet sandhed? Jeg oplever dårlige mødre som værende tabubelagt i den virkelige verden. Du oplever det modsatte i dit google-univers. Vi kommer vidst ikke nærmere hinanden.