Læserbrev

Bevar freden i Bosnien-Hercegovina

Debat
20. januar 2017

I dagens konflikthærgede verden burde det være det internationale samfunds fremmeste mål at forhindre, at nye konflikter opstår. Det er desværre ikke det billede, der tegner sig i Bosnien-Hercegovina. I det gamle Jugoslavien skurrer konflikterne mellem forskellige etniske grupper stadig, 21 år efter at den tre år lange blodige krig i landet blev afsluttet.

Konflikten skyldes i høj grad, at de bosniske serberes politiske ledelse, støttet af især Serbien og Rusland, bevidst og målrettet arbejder på at afvikle Bosnien-Hercegovina som forenet land.

Senest kom det til udtryk den 9. januar i år, hvor de bosniske serbere valgte at fejre deres nationaldag. Denne markering modarbejder fredsaftalen fra 1995 og blev sidste år erklæret forfatningsstridigt af den bosniske forfatningsdomstol. Den 9. januar er samtidig datoen for de bosniske serberes uafhængighedserklæring fra 1992 – kort før krigens udbrud.

De serbiske politikere har for længst opfattet, at det internationale samfund er passivt og ubeslutsomt. EU og USA samt en række andre vigtige politiske spillere har i årevis truet de bosniske serbere med bål og brand. Men intet er sket. Derfor fortsætter den bosnisk-serbiske ledelse uhæmmet med sin nationalisme og separatisme.

Udviklingen udgør en reel trussel mod den skrøbelige fred i Bosnien-Hercegovina. Det kan i værste fald føre til en krig, der endnu engang kaster Europa ud i en humanitær katastrofe. På længere sigt kan det også sætte andre separatistiske bevægelser i gang i Europa.

EU og det internationale samfund må sætte handling bag ordene. En gentagelse af fejltrinnet i 1990’erne er en alt for høj pris at betale.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Elvir Pelešević

"EU og det internationale samfund må sætte handling bag ordene. En gentagelse af fejltrinnet i 1990’erne er en alt for høj pris at betale."

Du klynger dig godt nok til et halmstrå, hvis du håber på, at EU og det internationale samfund skal rede trådene ud i Bosnien-Hercegovina. EU har intet militært hardware, og Rusland vil nedlægge i veto i F.N. imod alle skridt hen imod konkret handling.

Nato kan måske handle uden om F.N. - det er da set før; men næppe med Trump.

I har kun jer selv at regne med.