Læserbrev

Brænderøgsforureningen er et sundhedsproblem

13. januar 2017

Ifølge Det Økologiske Råd og Astma-Allergi Danmark er brænderøgsforurening udledt i Danmarkhvert år skyld i, at mindst 550 danske og endnu flere udenlandske mennesker dør i gennemsnit ti år før tid.

Langt flere danskere bliver alvorligt syge af brænderøgsforureningen, der eksempelvis årligt forårsager 330.000 luftvejslidelser som KOL, astma og bronkitis.

Brændeovnsbrugere forurener desuden deres eget indeklima med partikler i sundhedsskadelige mængder til gene for dem selv og deres børn.

Hvert eneste år koster brænderøgsforureningen det danske samfund knap seks milliarder kroner. Det svarer til en kvart Storebæltsbro.

Og det er uden at komme ind på det faktum, at brænderøgsforureningen udgør et betydeligt klimaproblem.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne Schøtt
Anne Schøtt anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kristian Rikard

Hvorfor pokker forbyder man dem ikke i bymæssig bebygggelse som et minimum. Det
forekommer mildest talt idiotisk, når vi konstant hører om partikelforurening og smog
med mere. Men måske synes politikerne, at "hygge" er vigtigere end forurening og
klimadebat?

Flemming S. Andersen

Og hver gang vi trækker vejret så forurener vi med CO2.

Vore kroppe afgiver varme og vi prutter metan.

Det er farligt at leve, man kan dø af det

Birte Andersen, Flemming Berger, Jørgen M. Mollerup, Liliane Murray, Per Torbensen, Troels Brøgger, Bill Atkins, Svend Ferdinandsen og Henning Krog anbefalede denne kommentar
Svend Ferdinandsen

Det er uden tvivl alle brændeovnene omkring H C Andersens Boulevard som giver udslag på målestationen. Det kan jo ikke være min fine dieselbil som ovenikøbet er så billig at tanke.
Denne debat kommer næsten lige så sikkert som amen i kirken.
For tidlig død er jo næsten værre end rigtig død, fordi det er et så luftigt begreb.

Birte Andersen, Flemming S. Andersen, Flemming Berger, Egon Stich, Torben Skov og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

suk.. nogen burde stoppe den misinformation fra det økologiske råd. Det er ved at blive trættende..

Birte Andersen, Flemming S. Andersen, Flemming Berger, Egon Stich, Søren Roepstorff og Torben Skov anbefalede denne kommentar
mike twardale

Vi kan ikke lufte ud om aftenen, uden at der lugter brændt (Hvidovre). Det er trist at luften skal ødelægges for så mange (når der findes så mange alternativer til varme).
Omvendt så har DK europarekord i brændeovne. Sikkert pga. vores grønne 'omstilling' og høje energiafgifter.

Det økologiske råd. SE http://ecocouncil.dk/forside-65
Hvem giver bidrag?

Brændeovne kan uden tvivl være et problem i nogle tættere bebyggede områder, Måske lige så stort som når div. plæneklippere og andre groft forurenene totakt havemaskiner spreder forurenet luft, og samtidig forstyrer freden med unødig støj, og så må vi heller ikke glemme (weber) grillen der sender sin krematorieagtige dunst ud i de danske sommeraftener! Produktion og distribution af grilkul må være en betydelig belastning af vores miljø.

Birte Andersen, Flemming S. Andersen, Flemming Berger, Egon Stich og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Suk suk og atter suk! Jeg bliver rigtig træt af at der ikke bliver skelnet mellem de forskellige ovntyper.
DET ER JERNOVNENE DER FORURENER OG LAVER DÅRLIGT INDEKLIMA og her er hvorfor:
Når man fyrer i en jernovn(der det alle kalder "en brændeovn") så kan de fleste ikke bruge den pludselige voldsomme varme der opstår, når man afbrænder træ på den for klimaet bedste måde nemlig rigeligt med ilt nok til forbrændingen, hvis kilde skal være tørt brænde. Så skruer folk ned for lufttilførslen og så begynder det at ose! NOX og PAH og hvad det alt sammen hedder. Udover det afgiver jernet ved opvarmning positive ioner til luften som forringer indeklimaet.
Hvis man derimod bygger en ovn af mursten, som kan ophobe den varme der kommer ved den kraftige rene forbrænding, og derefter afgive den ophobede varme i et tempo der gør det muligt for mennesker at være i rummet uden at blive stegt, ja så er begge problemer næsten væk ingen NOX og PAH og ingen positive ioner til indeluften.
Så siger folk:"Nåååh en MASSEOVN" og så siger jeg: Ja men hvor stor masse du vil have bestemmer du selv. Disse monstre man altid ser til omkring en 50-80.000 kr kan jo skræmme alle væk! Man kan godt lave en ovn der kun vejer 400 kg og have stor fornøjelse af den, selvom den ikke har så effektiv en brændselsudnyttelse som den store på 3 tons som folk kender.
Fordelen ved en mindre ovn er at den er billigere og fylder mindre. Det kan faktisk lade sig gøre at lave den selv. Tro ikke på skorstensfejere! De kende kun to ord og de er "uuh FARLIGT"
Men altså: Brug mursten og ikke jern til at fyre brænde af i, så forsvinder det problem.
Så er der det men klimaet: ALTSÅ hvis man sørger for at der vokser lige så meget træ som man brænder, så er dette brændsel ikke klimabelastende, det må da snart trænge ind i disse byhoveder der sidder og slår den her debatmæssige prut med jævne mellemrum.

Esben Lykke, Flemming Berger, Birk Karlson og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Her på landet hvor jeg bor kan I GLEMME at forhindre folk i at fyre med brænde! Det er der heldigvis en del politikere på borgen som godt ved, så det bliver sikkert ikke forbudt.
I byerne kunne man jo bare forbyde jernovnene og sige til folk: hvis du vil fyre med brænde skal det være i en stenovn.

Esben Lykke, Nille Torsen, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

Nu fik jeg det slået op, de hedder ildfaste chamottesten, det er farligt at skrive det forkerte, for nogen kunne gå hen og vitterligt bruge de forkerte sten.

Birte Andersen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Sagens kerne er, at dem, der fyrer med brænde, ikke betaler energiafgift, og det er naturligvis forkasteligt. Derfor har man brug for en rapport, der viser hvor meget brænderøgsforureningen koster samfundet, dvs hvor stor afgiften skal være.

Flemming S. Andersen, Flemming Berger, Egon Stich og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Førend man tager alle det økologiske råds udmeldinger om brændeovne for gode varer, bør man overveje hvilke økonomiske interesser der er involveret. Det økologiske råd er en privat forening på ca 1000 personer som er sponsoreret af "Dansk Energi" (bla. Dong) som leverer varme til danske forbrugere. Dansk Energi har ingen interesse i for meget konkurrence fra brænde som de ikke selv leverer.

Birte Andersen, Flemming S. Andersen, Flemming Berger, Egon Stich og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Troels Brøgger: Nemlig !!
Murede ovne giver både god mening, god varme og en meget lille partikelforurening.

Lilliane Murray
En ovn muret op i mursten eller beton eller med alm. mørtel, der hvor der er ildkontakt,
vil for det første ikke blive godkendt af skortensfejeren, og for det andet vil den ikke holde ret længe. Hvis ovnen er ulovligt opført eller ikke godkendt af skorstensfejeren, sætter ejeren samtidig sin forsikring ud af kraft. Så det vil være et ret tåbeligt forehavende.

Helt rigtigt hvad Troels Brøgger skriver, at Stenovn (masseovn) giver en meget renere forbrænding.

Det kræver en hel del indsigt og forståelse for at lave en stenovn.
Jeg vil anbefale, at tage kontakt til en ovnsætter, de har viden om opbygningen og hvilke materialer der skal anvendes for at få den godkendt.

Birte Andersen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

@Liliane Murray:
Chamottesten bruges til kernen i en masseovn, det er rigtigt, men prøv lige at tænke på hvordan ganske almindelige mursten er blevet til det de er: De er blevet brændt! Ved mere end de temperaturer de kommer ud for ved at blive sat som væg i et brændkammer.
Jeg har bygget 3 stenovne, de to har jeg pillet ned igen for at lære af det, og det ser ud til at jeg snart må prøve at bygge en ovn af almindelige sten og se om det kan holde :) så kan jeg udtale mig med større vægt.
@Birk Karlson
Du har ret i at man skal tænke sig om, men det ER altså ikke raketvidenskab selvom skorstensfejerne gerne vil have det til at se sådan ud!
Med hensyn til godkendelse, så er det mest afstande til brændbare materialer der skal være i orden, og det er der også fornuft i.
Ellers synes jeg man skal tage kampen. Eventuelt indkalde en skorstensfejer der ved noget om emnet.
Jeg var på kursus i masseovnsbygning med firmaet "Fornyet energi", og Mester der havde kontakt til en der vidste noget om stenovne, vi fik at vide at vi skulle kontakte ham, hvis der var problemer med de sædvanlige viceværttyper i branchen. Så gik jeg hjem og byggede min to første ovne uden så meget som en streg på et stykke papir, og de fungerede fint.
Den eneste grund til at jeg pillede dem ned var fordi jeg bevidst havde brugt nogle materialer jeg ville teste som så vise sig ikke at være optimale.
Jeg ville ønske at nogen af de professionelle ovnsættere ville tage på sig at udvikle "stenovnenes folkevogn" til max 10.000 kr så almindelige mennesker uden 80.000 på kontoen også kunne være med.
Måske skulle jeg bare gøre det selv :)

Troels Brøgger

@Liselotte Rahbek
Det er mørtelen der er problemet det har du ret i. Det skal være lermørtel der hvor der er direkte flamme. Jeg får mere og mere lyst til at prøve, jeg skal bare lige være færdig med den jeg har gang i for øjeblikket.
Jeg tror, som jeg skrev ovenfor ikke at selve stenen ikke kan klare flammen.

Troels Brøgger

Er der nogen af jer andre der har praktiske erfaringer indenfor området ? Jeg er altid ret nysgerrig efter at høre hvad andre har erfaret.

Liliane Murray

@Troels Brygger,

Jeg tror du vil finde at almindelige mursten vil sprænge og knække.

Jeg boede i 2½ år i Brasilien, hvor hvert eneste hus på landet, og også en del i byerne, har en 'Fogão de lenha' og må derfor siges at være ret erfarne på området med at bygge stenovne, du kan herunder se billeder af disse ovne, de musten der bruges er ikke almindelige mursten, for i Brasilien bygger man med samme type mursten som i f.eks. Spanien, disse mursten er produceret helt specifikt til at bygge 'Fogão de lenha' og 'Forno de Lenha', det er en anden type ler, og brændingstemperaturen er højere end ved almindelige mursten. De er også forholdsvis meget dyrere.

Hvor varmt der kan blive inde i en sådan ovn, skal jeg ikke kunne sige, men selvom noget bliver brændt ved meget høje temperaturer, så er det ikke ensbetydende med at det også er ildfast, og kan tåle samme behandling igen. Men selvfølgelig, beklæder man ovnen indvendigt med ildfaste sten, så skal det nok fungere. Tænk for eksempel på porcelænstallerkener der sprænger under en ildebrand.

Der findes mørtel specifikt til at bruge i stenovne.

https://www.google.es/search?q=fogao+de+lenha+materiais+para&client=fire...

Flemming S. Andersen

Troels Brøgger

Jeg er godt nok meget ked af dine karakteristika af skorstensfejere og jeg vil være meget ked af, om de kunder jeg betjente i min tid opfattede mig som du beskriver.
Nå de mange hyggelige kopper kaffe,....og øl til frokosten, som kunderne gav af venlighed, viser at andre måske har et andet billede af disse servicearbejde og til tider håndvævere, end du beskriver at du har.

Med hensyn til brændeovne, så skriver du meget rigtigt og rigtig meget forkert.
Uden at gøre mig til den helt store ekspert på lige masseoven, kan jeg sige at du bør være meget, meget varsom med at rådgive folk på den måde du gør, da det er med deres liv som indsats at du rådgiver dem.
Hvad du selv påfører dig af fare må du selvfølgelig i princippet selv om, dog vil jeg nok tro at du ikke skal regne med at alle skorstensfejere vil være vilde med dine lidt risikofyldte varmekilder, da skorstensfejerne er under bødeansvar i deres arbejde, og næppe synes det er morsomt at skulle betale for at vende det blinde øje til dine forsøg på løbe risici du ikke rigtigt kender.

Jeg vil gerne slå fast som fagmand(med topkarakter) at bygning af masseovne absolut ikke er noget for amatører, selvom det selvfølgelig kan lykkes for dem at bygge en ovn og overleve og samtidig undgå indebrænding. Men det er ikke et lotteri jeg vil anbefale.
Jeg ville ikke selv med min baggrund være tryg ved at bygge en til mig selv eller andre.
Jeg vil gøre opmærksom på at skorstensfejerfagets vigtigste ballast er erfaring. En kilde til viden der aldrig bliver helt udtømt, foruden 4 års læretid efterfulgt af10-12- 15 eftruddannelseskurser før man kommer på tale som mester. Det er ikke muligt at opnå disse kompetancer på et weekendkursus eller på aftenskole.
Alligevel vil jeg altid , uden undtagelse bruge en anderkendt konstruktør af masseovne OG nøje undersøge om tegninger og materialeforbrug er overholdt.

Med hensyn til ovne af jern og stål, vil jeg anbefale dig at sætte dig en smule ind i konstruktioner og virkning af sådanne, måske tilegne dig en smule forbrændingteknik, før du afviser disse som en faktisk glimrende alternativ mulighed for almindelige mennesker.

Økologi, socialisme og miljø kan du så til gengæld måske, mere risikofrit, lære mig og andre lidt om??

Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Andersen og Liliane Murray anbefalede denne kommentar
Liliane Murray

@Lise Lotte Rahbek,

Sig mig, har jeg foreslået at nogen skulle mure en ovn op i almindelige mursten/beton og almindelig mørtel???

Hvorfor kritiserer du så mig?

Troels Brøgger

@Flemming S. Andersen.
Bål og brand og død ! ....igen !! :) Ja du har ret i at jeg har taget nogle risici, de har bare været ret minimale. Jeg følger en grundregel: Efterlad aldrig noget brændende uden opsyn, hvis du ikke er sikker på at der ikke kan ske noget uventet med det der indeholder ilden.
I skorstensfejere er lidt ligesom hjertesygeplejersker: I har set alle ulykkerne, og det er så det eneste I kan se.
Et kuriosum: Min skorstensfejer fablede engang med store øjne om røggaseksplosioner. Så læste jeg noget nogle VIRKELIGE fagfolk havde skrevet om emnet (Teknologisk institut) og det viser sig så at man skal have nogle meget specifikke og helt specielle forhold for at opnå sådan en eksplosion.
Jeg kan se at vi er ret enige om mange ting men, sorry Flemming, dit indlæg her gav mig desværre ikke større respekt for skorstensfejere end jeg i forvejen har.
I øvrigt vil jeg på det kraftigste understrege at jeg IKKE rådgiver andre om noget som helst, jeg deler bare nogle erfaringer jeg har gjort, og som du måske kan se ovenfor så efterlyser jeg professionelle som vil udvikle en "masseovnenes folkevogn" som almindelige mennesker kan komme i nærheden af prismæssigt.
Sluttelig må jeg spørge dig: Har du overhovedet prøvet at bygge en ovn eller er din viden fortrinsvis teoretisk ?

Troels Brøgger

@Flemming
For resten jeg har sat mig lidt ind i forbrænding i jernovne, jeg har et ATMOS forgasningsfyr som opvarmning her i huset, men selvfølgelig: Nej jeg har ikke sat mig ind de nyeste brændeovne til brug inde i folks stuer.

Troels Brøgger

@ Liliane Murray:
Du har sikkert ret, de almindelige sten kan nok ikke holde til de termiske variationer, men det kunne nu alligevel være sjovt at prøve med lermørtel til fugen.

Flemming S. Andersen

Troels Brøgger

Jeg er heldigvis ikke skorstensfejer mere og da slet ikke hjemmesygeplejerske. Gys.
Og jeg skriver ikke til dig eller andre for at opnå din respekt. Den er mig ligegyldig da jeg ikke kender dig.

Jeg ser det for mig, at jeg igen skal forsøge at forklare folk som du, baggrunden for hvorfor noget er som det er, i stærkt koncentreret form og alligevel forståeligt, ikke stødende men dog så tilpas troværdig at det ikke umiddelbart blev ignoreret.
Og aldrig for min skyld, men for at redde den lettere kværulatiske, men hovedløst kloge amatør, fra at komme tilskade, indtil næste besøg og forsøg på fornuftig dialog.
Det skal jeg heldigvis ikke mere, jeg kan dog stadig udvise så meget ansvarlighed at jeg er nødt til at advare dig på professionelt grundlag, og det har jeg gjort. Resten er op til dig selv.

Jeg kan give dig en gratis anekdote med i købet.
Jeg var på brandsyn ved en tidligere arbejdskollega fra et helt andet job.
For tredie gang i træk, måtte jeg påtale rod og halmrester i fyrrummet, åbne branddøre og de store tjæremængder der blev produceret af hans fejlkonstruerede fyringsanlæg og tilhørende røgkonvektor.
Jeg bad ham om skorstensfejerbogen, for at indskrive de samme fejl og mangler endnu en gang.
Han grinte og sagde "Skriv du bare, der har været ild i fyrrummet tre gange, der sker ikke noget!!"

Jeg gav ham bogen tilbage, "Nej, det gider jeg ikke, "NN". For din skyld vil jeg gøre en undtagelse.
Jeg vil undlade at give dig det fyringsforbud du fortjener, fordi jeg kender dig. Jeg ved også at du vil påtage dig ansvaret for dine indebrændte døtre i den anden ende af overbygningen end den du selv sover i, når lortet her brænder ned og ikke skylde skyld og ansvar på mig."

Næste gang var forholdene i orden, skal jeg huske at sige. Venner var vi ikke mere, men huset brændte ikke ned på trods af mandens helt ufattelige letsindighed.

Og nej min interesse har ikke gået i retning af noget så vanskeligt som bygning af masseovne, men andre varmekilder har jeg da konstrueret( og de virker uden at være farlige).

Troels Brøgger

@Flemming
På en måde bekræfter din anekdote min analogi til hjertesygeplejersken. Alle disse regler og forordninger der er opstået af at en del mennesker har opført sig som totale idioter.
Jeg ved ikke om du ved det, men de fleste af de professionelle ovnsættere er startet som amatører.
De har været murere, eller haft andre uddannelser, og er så bare begyndt at sætte ovne. (Jeg er uddannet som svejser).
Senere har se så vovet at sætte ovne for andre og dermed blevet "professionelle". Der er jeg ikke, det kan jeg love dig, men jeg har bygget to ovne som jeg har gennemprøvet, og derfor ved jeg allerede end del om hvordan ild, sten og mørtel virker sammen.
Det eneste jeg modsætter mig er det ekspertvælde der er opstået allevegne, også på mange andre områder, som forhindrer folk i at gøre deres egne erfaringer. Jeg VED at jeg vil få stukket i næsen at der nogen der er for tankeløse, sløsede, dumme, overmodige og så videre og så videre, og at der dermed kan ske ulykker, men jeg vil fandeme modsætte mig at det ALTID skal være dem der skal sætte grænsen for hvad vi andre, der har mod, ideer og forstand til at gøre noget selv må!!
Hvorfor skal den absolutte idioti, som den du nævner med den mand med halm i fyrrummet i dit indlæg, være det vi sætter vores love og regler efter ?
KUNNE man ikke tænke sig at folk kunne passe på sig selv ?
Hm..det kan godt være jeg skulle tage ophold i USA hvor der måske er større vidder og mere personlig frihed. men jeg vil så nødig :)

Troels Brøgger

@Flemming
Forresten:"Det skal jeg heldigvis ikke mere, jeg kan dog stadig udvise så meget ansvarlighed at jeg er nødt til at advare dig på professionelt grundlag, og det har jeg gjort. Resten er op til dig selv."

Det virker som om du ikke har læst at jeg allerede HAR bygget, gennemprøvet, nedrevet og analyseret to ovne. Hvad er dit "professionelle grundlag" når du åbent erkender at du ikke har bygget nogle ovne ?

Flemming S. Andersen

Troels Brøgger

Mit professionelle grundlag er viden Troels.
En viden om forbrændingsteknik, dimendioner af indfyringsåbninger brændkamre og afgange. En viden om materialer og deres indbyrdes forbindelser og anvendelser, om primær og sekundær forbrænding og deres temperaturer ved forskellige materialer og udvikling af gasser, om omdannelser af træ til poryfyr, antændelsestemperaturer og strålevarme, om dannelse af affaldsstoffer CO" og CO, og farerne herved, plus alt det løse hvor man i løbet af 15-20 år lærer at anvende og forbinde denne viden på virkelighedens og naturens forhold.

Og viden nok til at vide, hvad man ikke ved nok om.
Derfor har jeg ikke bygget masseovne og derfor, måske, har du bygget.
Jeg ville ikke turde den dag idag, og slet ikke for andre eller opfordre dem til det.
Det ER et helt specielt håndværk, hvor der ikke er plads til de fejl, som amatører som jeg uvægerlig vil foretage, men noget der skal læres helt fra bunden.
Men det er selvfølgelig kun min mening, dog bygget på respekt for andres kunnen, somme tider nedarvet i flere århundreder og generationer.

Men intet tilsiger at min forsigtighed, respekt og viden, på nogen måde skal holde dig tilbage.
Byg du bare løs min ven.

Flemming S. Andersen

Troels Brøgger

Jeg så først nu dit første svar, sorry.

Du har helt ret i at manden med halmen opførte sig helt idiotisk, fordi han mente at vide.
Han mente at hans erfaringsgrundlag var stort nok, fordi han havde set ild i sit fyrrum 3 gange og havde været svineheldig.
Og det er jo netop vor begrænsning, hvis vi tror at vi er i stand til at erfare alting selv og ikke kan modtage og medtage andres erfaringer.
Jeg synes det er meget betegnende for vor dialog, at du ikke har følt det nødvendigt at spørge mig, hvorfor jeg har den holdning til netop masseovne, fyrsteder generelt og hvad de største farer er i mine øjne.
Det fortæller mig at du måske også er offer for det selvbedrag, at du er en form for ekspert fordi du har være svineheldig og bygget to ovne. Fungerede de for øvrigt efter hensigten siden du har revet dem ned??

Jeg kan sagten komme med et par anekdoter, hvor kun en skorstensfejers viden, vedholdenhed og indsigt, har reddet familier fra CO-forgiftning og indebrænding, men vil det nytte??

Flemming S. Andersen

Troels Brøgger

Du har intet forstået.

Jeg gør netop ikke krav på at vide alt, men hylder det fornuftige i at vide hvad man gør.
det kan jeg forsikre dig om at jeg gør på dette område.
Kan du sige det samme, så lad os endelig tage en faglig diskussion.

Lise Lotte Rahbek

Jeg har bygget en ovn, som har fungeret i 4 år og er godkendt af skorstensfejeren, så ja, jeg ved noget/lidt om, hvad jeg taler om.

Jeg anskaffede mig en bog - godtnok på amerikansk, som beskriver processen og dimensionerne i bygning af Rocket Mass Heaters, (som de mindre-end-tonstunge-ovne hedder derovre. )
Derefter sneg jeg mig af ganske uransagelige veje med på et kursus på Amu for murere, i bygning af masseovne.
Og så kontaktede jeg min lokale skorstensfejer INDEN jeg gik igang.

Jeg brugte den særlige ildfaste mørtel til de ildfaste sten i selve brændkamrene (der er 2)
Lermørtel er udmærket til opmuring af den ydre skal af ovnen, men ikke til ild-påvirkning. Det vil på lang sigt smuldre væk.

Den endelige opskrift på at bygge sin egen ovn .. det ville være temmelig dumt af mig som amatør at gøre mig klog på, men jeg mener bestemt det er afgørende at kontakte fagkundskab eller i det mindste sætte sig grundigt ind i, hvad man gør.
Ild er IKKE legetøj. !

Flemming S. Andersen

Lise Lotte Rahbek

Det lyder da som om du har kørt et fornuftigt projekt og er lidt modigere end jeg??
Selvom jeg foretrækker at proffer bygger en masseoven, så har jeg ikke sagt det ikke kan lade sig gøre, og du skal jo også selv leve med de risici, der måtte være, om nogen.

Man skal blot huske at ild og ikke mindst dens affaldsprodukter ikke er lege tøj??
Må man spørge hvor stor din ovn er og hvor du har fået tegninger og materialeliste fra??
Og om der er grund til netop at bruge lermørtel og ikke nyere og måske bedre mørteltyper, som hiporexmørtel. Ildfaste sten går jeg ud fra er "bornholmerklinker" at traditionelle hensyn?
Der kunne man også bruge mere effektive materialer, der dog er mindre holdbare og sætte dem op i rammer så de er udskiftelige.
Så ville man opnå en fornuftig forbændingstemperatur hurtigere med mindre sodning, bedre udnyttelse til følge. Bare et lille tip til næste projekt, hvis alts skorstensfejeren vil godkende det med dine egne tegninger.

Lise Lotte Rahbek

Flemming
Min ovn er en såkaldt bænkovn m. tilhørende muret skorsten. Den vejer vel i alt omkring 800 kg og står i kolonihavehus, som er lidt svært tilgængeligt. Altså skal transport både ind og ud begrænses til et absolut minimum. . ;-) Min tanke var, at jeg ville bygge en ovn, som.. hvis nu alt gik galt, så ville jeg bryde den ned igen og lermørtelen kunne så med god samvittighed genbruges i haven.
Materialerne er inspireret af det murerkursus, jeg sneg mig ind på. Leret er skaffet på et teglværk som u-brændte sten. Så er det nemmest at opbevare i stakke og kan opblødes efter behov.

Jeg har en stor plade liggende ovenpå gasbrænskammeret istedet for at bruge jern, som de faktisk anbefaler i den amerikanske udgave. Jeg var bange for at jern blev for varm til mit lille kolonihus, så jeg har støbt en tyk plade i ildfast specialcement (kan tåle op til 1200 grader). Der er så mange detaljer omkring det projekt, som jeg kan kede folk med.. men nu skal vi jo huske på, at jeg er et dovent og samfundsunyttigt element jvf en anden tråd,, så hvis du har lyst til at vide mere om mine ovn- overvejelser så sig til, så taster jeg en emailadresse og et link til min blog. :)

Flemming S. Andersen

Lise Lotte Rahbek

Jamen du må da gerne smide et link, det kunne være spændende. Hils forøvrigt EL, hvis du taler med ham før mig.

Det var netop Skamol/Vermiculite plde jeg tænkte på, der hurtigtisolerende holder til 1200 C og "støtter" flammen i brændkammeret men er "kold" på bagsiden, at man kunne sætte ind i murede rammer så de var udskiftelige over tid.
Jeg er glad for at høre at din masseovn har lidt masse, ellers ændrer projektet fuldstændig karakter til noget meget mere farligt legetøj. Som skrevet kan masseovne let veje flere ton, jo større jo bedre faktisk.
Bagdelen ved dem er alt det du ikke kan se, hvor man er nødt til at have tillid til at byggeren har haft den fornødne viden og omhu, fordi det er umuligt at kontrollere hverken for fagfolk eller lægfolk.

Flemming S. Andersen

Lise Lotte Rahbek

Den ser rigtig fin ud, synes jeg, og jeg må rose dit gåpåmod.

Pas nu på hvis du synes den mister træk med tiden, og gå den omhyggeligt efter for evt. tilstopninger eller revner(tændstik).
Så er jeg sikker på at du kan have glæde af den i mange år.

Lise Lotte Rahbek

Flemming
Ja jeg har jo heldigvis også de to renselemme, så jeg lige kan kigge indenfor efter evt. sod eller revner. Skorstensfejeren har også haft en kost igennem bænken, og det virker somom der en fin, effektiv forbrænding i systemet, som ikke sætter nævneværdig sod. Men den får jo også al den ilt til forbrændingen, som man kan ønske sig.
Alt i alt er jeg meget tilfreds, men det tog også en hel sommer at få materialer skaffet, værket rejst og sat forsvarligt sammen..
Så tak for rosen. :)

Flemming S. Andersen

Lise Lotte Rahbek

Jeg synes lige jeg vil give dig rigtig god samvittighed med din masseovn.

Jeg har lige skimmet en rapport fra AaU, som læsebrevets tal tydeligvis er taget fra.
Ganske som jeg ventede, er der tale om formodninger, antagelser og beregninger på baggrund af 25år gamle undersøgelser , man selv betegner som upræcise.

Men din masseovn skulle, hvis det står til troende , forurene mindre end andre ovntyper.
Hvilket jo også er så grov en vurdering, at det heller ikke kan bruges til en pind, hvad synes gennemgående.

Lise Lotte Rahbek

Jeg ved, at nogle masseovnsentusiaster har fået udført enkelte målinger på udledning af partikler og CO2, men disse målinger koster kassen (vi taler jetjager-pris) og gælder kun den pågældende ovn og ikke alle andre af samme type.
Gætteværk er også en slags værk..

Flemming S. Andersen

Lise Lotte Rahbek

Det er faktisk ikke rart at læse sådan en rapport og få en anelse om, på hvilket løst grundlag man formodentlig plejer at lave lovgivning, her i landet.