Læserbrev

Der er brug for progressive i EU

Debat
10. januar 2017

Pernille Skipper stiller det i sin kronik »Svar til Holger K.: Uden venstreorienteret EU-kritik vinder højrenationalisterne« (Information den 6. januar) op, som om der kun er to muligheder i EU. Enten er man højrenationalist og vil ud (i øvrigt sammen med EL), eller også er man fanget i ultraliberalisternes garn. Det er de sidste, der styrer EU – men åbenbart ikke Danmark – og forårsager alle sociale ulykker med social dumping og så videre. Denne ’analyse’ er ikke naiv – som man ifølge Skipper godt må kalde Enhedslisten – den er primitiv.

EU er et langt mere komplekst foretagende og præges ikke kun af ultraliberalister, men også af socialliberale, socialdemokrater, socialister med flere. Det er et foretagende, der bør reformeres, og det skal man bruge de progressive kræfter i EU til og støtte dem ved valgene. Men udmeldelse og ultimativ opløsning vil kun føre til yderligere højredrejning og xenofobi i Danmark såvel som i resten af Europa.

Enhedslisten udialektiske holdning til EU ignorerer desuden den europæiske historie i det 20. århundrede og de evige geopolitiske kampe gennem flere hundrede år. Men man kan ikke foretage analyser af internationalt samarbejde uden historien i baghovedet. Et nyt nationernes Europa vil blive et tilbagefald til det gamle Europa, og det betyder, at de stærkeste nationer vil komme til at bestemme, først og fremmest Tyskland, men måske også Rusland. Er det ønskeligt?

Serie

Venstrefløjens store EU-fejde

Tidligere SF-formand Holger K. Nielsen kritiserede i et indlæg i Information den 3. januar Enhedslistens EU-modstand, som han mener gavner højrepopulisternes ’projekt splittelse’ i Europa.

»Er Enhedslisten helt ligeglad med, hvad der kommer i stedet for EU – bare det braser sammen,« spurgte han og kaldte det »useriøst, hvis ikke man vurderer, hvilke konsekvenser ens politik kan få«.

Efterfølgende har debatten raset om venstrefløjens EU-holdning i Information.

I denne serie har vi samlet artiklerne og debatindlæggene.

 

Seneste artikler

 • Kommentar: Rina Ronja Karis alternativer til EU svækker demokratiet

  2. februar 2017
  Alt bliver godt, hvis det udemokratiske EU afløses af Europarådet, mener Rina Ronja Kari. Hvordan det skal sikre demokratiet, legitimiteten og de europæiske landes evne til at træffe fælles beslutninger, er svært at se
 • Venstrefløjen kan slet ikke klare sig uden EU

  1. februar 2017
  Hvis EU falder, falder Europas eneste mulighed for at stå op imod arbejdsgivernes og bankernes stigende magt over lønmodtagere og eksisterende demokratiske fællesskaber. Derfor bør Enhedslisten arbejde for at demokratisere EU, ikke for at afvikle det
 • Hvorfor er nye EU-kritiske bevægelser ikke slået igennem i Danmark?

  26. januar 2017
  Alternativet og Enhedslisten har knyttet sig til de to forskellige EU-kritiske grupper DiEM25 og Plan B. Men selvom grupperne henvender sig til de mange danskere, der er utilfredse med EU, har de endnu ikke gjort sig bemærket i den brede befolkning
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her