Læserbrev

Fjern landbrugsstøtten

Debat
4. januar 2017

Landbrugsstøtten er et levn fra en anden tid. Motivationen for indførelsen var den store fødevareusikkerhed, som Europa stod i i efterdønningerne af Anden Verdenskrig.

Siden 1962, i forbindelse med Rom-traktatens indførelse, har EU’s landbrugsstøtte udgjort en central del af det europæiske fællesskab og ligeledes udgjort en betydningsfuld andel af EU’s budget.

Med en rekord på 71 procent af EU’s budget i 1984 er andelen siden blevet nedsat til at udgøre 39 procent i 2013. Det svarer til et beløb på omkring 300 milliarder kroner i dag – over en tredjedel af EU’s samlede budget.

Jeg tror, at de fleste kan blive enige om, at fødevaresikkerheden i de 28 medlemslande ikke udgør en substantiel trussel mod deres eksistensgrundlag. Og det er fornuftigt, at det danske Folketing tilbage i 2007 vedtog en principiel beslutning om at arbejde for en afvikling af EU's landbrugsstøtte.

Men det store flertal af EU-lande var dengang som nu imod en afvikling af landbrugsstøtten.

Det er uklogt at fortsætte dette forhistoriske subsidie-system, som næsten koster en milliard kroner om dagen. En afskaffelse af landbrugsstøtten vil føre til lavere forbrugerpriser til europæerne, og det vil tvinge landmænd i hele EU til at producere mere effektivt og rent faktisk producere de produkter, som forbrugerne efterspørger.

En afskaffelse af landbrugsstøtten behøver ikke at ske fra den ene dag til den anden, men bør være en gradvis udfasning over flere år uden, at de enkelte medlemslande genindfører nationale subsider på ny.

Derudover vil en sådan udfasning også få en ganske gavnlig effekt for Europas naboer – navnlig Afrika. Uanset hvordan man vender og drejer det, så fungerer landbrugsstøtten i dag som et beskyttet marked over for andre landbrugsvarer i verden.

Man kan derfor argumentere for, at en afskaffelse af landbrugsstøtten ligefrem vil kunne være med til at sikre Europas ydre grænser. Dette vil give Afrika mulighed for at opbygge et rentabelt og konkurrencedygtigt landbrug, som i højere grad vil kunne handle med Europa og skabe vækst og velstand i deres hjemlande.

Forhåbentlig vil det kunne bidrage til, at færre bliver tiltrukket af Europa og emigrere hertil af økonomiske årsager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Brøgger

En virkelig god ide i al sin simpelhed. Forudsætningen for landbrugsstøttens indførelse er væk, så skal den selvfølgelig også væk.