Læserbrev

Højesterets EU-retlige frihåndstegning

Debat
3. januar 2017

Den 6. december blev den dømmende magt udnyttet af et flertal i Højesteret til at anvende en dansk regel i funktionærloven, der strider mod det EU-retlige princip om forbud mod aldersdiskrimination. Det er første gang Højesteret direkte har undladt at efterkomme Danmarks EU-retlige forpligtelser.

Højesterets mente, at et EU-retligt princip udviklet ved EU-Domstolen ikke lå inden for Folketingets afgivelse af magt. Det er en problematisk position, idet tiltrædelsesloven med ændringer netop er en tiltrædelse af de europæiske fællesskaber og unionen, og derfor også EU-Domstolens kompetence.

Højesteret søgte desperat at forstærke sin autoritet ved at advare om, at magtfordelingen mellem Folketing og domstol ville krænkes ved et modsat resultat. Man skal ikke lade sig imponere. En krænkelse afhænger fuldstændig af, om Højesteret har foretaget den rette fortolkning, og den er i mildeste sprog bevidst tykhudet.

Der er i dommen tale om den »aktivisme«, som dommer Jens Peter Christensen og professor Jens Kristiansen har beskyldt EU-Domstolen for. Lad os håbe, at danske jurister lærer af EU-Domstolens vilje til at argumentere principfast for et resultat, i stedet for at bandlyse det modsatte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her