Læserbrev

Holger K. svarer ikke på krisen i EU

Debat
5. januar 2017

Man efterlades med det indtryk, at ’Holger og konen siger nej til unionen’ er blevet udskiftet med ’Holger og madammen siger ja tak og amen’, når man læser Holger K. Nielsens (SF) kronik »Enhedslisten er faret vild i europapolitikken« (den 3. januar).

Størstedelen af kronikken bliver således brugt på at kritisere Enhedslisten og lovprise EU som bolværk imod »den grænseoverskridende hyperkapitalisme«.

Men man fristes til at tro, at SF blot vil have mere af det samme. Ikke et eneste konkret forslag kunne der blive plads til i kronikken.

Der er ellers rigeligt med spørgsmål om EU at besvare: Hvad vil SF gøre ved den massive sociale dumping? Hvad er SF’s råd til de sydeuropæiske lande, som oplever deres syghusvæsener kollapse under den EU-dikterede nedskæringspolitik?

Hvilken løsning har SF på det demokratiske underskud i EU, som aldrig synes at ændre sig? Hvordan skal EU reformeres indefra? Svarene blafrer i vinden.

Det er nemt for Holger K. Nielsen at stå på sidelinjen og pege fingre af Enhedslistens EU-skepsis. Sværere er det straks, når de konkrete løsninger skal formuleres.

SF glimrede ved sit fravær, da europæiske venstrefløjspartier fra 22 lande, herunder SF’s svenske, finske, norske og islandske søsterpartier, for få måneder siden mødtes i København for at diskutere alternativer til EU og den førte nedskæringspolitik.

Som repræsentant for 20 millioner vælgere formulerede de fremmødte konkrete svar og alternativer til EU’s nedskæringspolitik og højrefløjens nationalistiske politik.

EU-modstanden på venstrefløjen lever i bedste velgående. Den savner desværre kvalificerede bidrag fra Holger K. Nielsen og SF.

Serie

Venstrefløjens store EU-fejde

Tidligere SF-formand Holger K. Nielsen kritiserede i et indlæg i Information den 3. januar Enhedslistens EU-modstand, som han mener gavner højrepopulisternes ’projekt splittelse’ i Europa.

»Er Enhedslisten helt ligeglad med, hvad der kommer i stedet for EU – bare det braser sammen,« spurgte han og kaldte det »useriøst, hvis ikke man vurderer, hvilke konsekvenser ens politik kan få«.

Efterfølgende har debatten raset om venstrefløjens EU-holdning i Information.

I denne serie har vi samlet artiklerne og debatindlæggene.

 

Seneste artikler

 • Kommentar: Rina Ronja Karis alternativer til EU svækker demokratiet

  2. februar 2017
  Alt bliver godt, hvis det udemokratiske EU afløses af Europarådet, mener Rina Ronja Kari. Hvordan det skal sikre demokratiet, legitimiteten og de europæiske landes evne til at træffe fælles beslutninger, er svært at se
 • Venstrefløjen kan slet ikke klare sig uden EU

  1. februar 2017
  Hvis EU falder, falder Europas eneste mulighed for at stå op imod arbejdsgivernes og bankernes stigende magt over lønmodtagere og eksisterende demokratiske fællesskaber. Derfor bør Enhedslisten arbejde for at demokratisere EU, ikke for at afvikle det
 • Hvorfor er nye EU-kritiske bevægelser ikke slået igennem i Danmark?

  26. januar 2017
  Alternativet og Enhedslisten har knyttet sig til de to forskellige EU-kritiske grupper DiEM25 og Plan B. Men selvom grupperne henvender sig til de mange danskere, der er utilfredse med EU, har de endnu ikke gjort sig bemærket i den brede befolkning
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flemming S. Andersen

Tag nu lidt hensyn til den aldrende og svagtseende forhenværende socialist.

jørgen djørup

Har altid opfattet Holger K som en sympatisk person, men hans seneste udgydelser nærer en tvivl, der blev sået, da han var skatteminister.