Læserbrev

Ingen grund til at fjerne kød fra de officielle kostråd

Debat
12. januar 2017

»Var de officielle anbefalinger udelukkende baseret på forskning, ville rådet omkring kød lyde drop bøffen, og spis bønner«.

Sådan indleder Maria Felding og Tobias Schmidt Hansen deres kronik i Information mandag 2. januar. Det er et udsagn, som Fødevarestyrelsen ikke er enig i.

Vi er rigtigt glade for den store fokus, der er på at spise sundt – også i omtalte kronik. Og det er hævet over enhver tvivl, at det er sundt at spise masser af grøntsager.

Derfor er det også fint, at flere danskere i øjeblikket ser ud til at ville sænke deres indtag af kød. Ud over at man generelt spiser flere grøntsager, når man skærer ned på kødindtaget, så er det også rigtig godt for miljøet.

Men Fødevarestyrelsen vil gerne understrege, at det er vigtigt at være opmærksom på, hvad man i så fald erstatter kødet med, sådan at man sørger for stadig at få alle de nødvendige vitaminer og mineraler.

Kød indeholder nemlig både proteiner, B12-vitaminer og mineraler som for eksempel jern, der alle er essentielle for vores kroppes udvikling og velbefindende, og som ikke i samme grad findes i plantebaseret kost.

Det er korrekt, som kronikørerne skriver, at WHO i efteråret 2015 i en rapport gentog sin pointe om, at der er en sammenhæng mellem forskellige typer af kræft og indtaget af forarbejdet kød eller rødt kød. De konklusioner er ikke nye, men underbygger tidligere undersøgelser fra WHO. Og de undersøgelser var med i overvejelserne, da vi lancerede de gældende kostråd i 2013.

Det er blandt andet derfor, at vi har et råd om, at man højest bør indtage 500 g. tilberedt kød fra okse, kalv, lam eller svin om ugen. Den grænse er sat, fordi vi ikke mener, at der er evidens for, at det er skadeligt at spise kød i de mængder.

Desuden har WHO-rapporten ikke set på hvidt kød, som for eksempel fjerkræ. Andre studier viser dog, at der ikke findes nogen sammenhæng mellem et højt indtag af hvidt kød og udvikling af visse kræfttyper.

Fødevarestyrelsens kostråd baserer sig på videnskabelig evidens. Og da vi ikke har evidens for, at små mængder af kød er farlige at indtage, og der ovenikøbet er mange fordele ved at spise kød, så har vi ingen planer om at ændre på vores kostråd og helt fraråde at spise kød.

Sidsel Bang Addington er kommunikations- og pressechef i Fødevarestyrelsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her