Læserbrev

Katastrofe, hvis landbruget forsvandt

5. januar 2017

Tidligere overvismand Niels Kærgård gør sig mange gode betragtninger i artiklen »Erkendelsen af problemerne går så ekstremt langsomt« (den 27. december).

Han undervurderer dog landbrugets betydning, når han siger, at »det ikke vil være nogen afgørende katastrofe, hvis vi ikke havde noget landbrug«.

Det er rigtigt, at landbruget ikke længere beskæftiger det samme antal på gårdene. I 1966 var der i primærlandbruget og gartneriet beskæftiget 283.000 personer, mens der i 2015 kun var beskæftiget 63.000 personer.

Men hvis dansk landbrug forsvandt i morgen, ville det koste 122.000 danske arbejdspladser. For har vi ikke et landbrug i Danmark, så har vi heller ikke de tæt knyttede forarbejdningserhverv: mejerier, slagterier samt stivelses- og sukkerfabrikker. Dertil skal også tælles tabte job hos lokale elektrikere, bankmænd og vognmænd og i den danske agroindustri.

Danmark ville også eksportere meget mindre og skulle importere meget mere.

Nettoeksporten for landbruget, mejerierne, slagterierne og stivelses- og sukkerfabrikkerne var på 49 milliarder kroner i 2015. Det er lidt over 2,5 procent af bruttonationalproduktet. Og betalingsbalancen ville lide under en væsentlig større import af fødevarer til 5,7 millioner danskere.

Endelig er fødevaresikkerheden i udenlandske fødevarer generelt lavere, og udenlandske fødevarer produceres ofte under forhold med ringere dyrevelfærd og højere forbrug af antibiotika. Det ville da være ærgerligt at skulle sætte tænderne i udenlandske fødevarer, når vi kan lave dem bedre selv.

Frank Øland er cheføkonom for Landbrug & Fødevarer

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Er det første gang du skal stemme til et folketingsvalg?
Vi giver alle førstegangsvælgere gratis digitalt abonnement under valget.

Tilmeld dig

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne Schøtt
Anne Schøtt anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bo Leth Andersen

Landbruge forsvinder ikke, jorden bliver liggende, til de priser jord handles er der ingen der ikke vil dyrke jorden, men om vi skal producerer 25 mill. svin om året er så et andet spørgsmål.
Den nuværende udvikling med pattegrise der bliver passet af østeuropæer, og eksporteret i polske lastbiler, til opfedning og slagtning i Tyskland og Polen, er ikke til særlig gavn for det danske samfund, vi får gyllestanken og ikke så meget andet. Køber man "Danish" bacon fra Danish Crown er den bearbejdet i Tyskland.

Bill Atkins, Jens Erik Starup og Anne Schøtt anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Hvad f..... er det for en omgang lirum-larum. Bæredygtigt Landbrug, new-speak så det vil noget, har budt vor tålmodighed og overbærenhed meget, men dette er dog for stift