Læserbrev

Meld dig ind på den europæiske venstrefløj, Holger K.

Debat
26. januar 2017

Det er SF og ikke Enhedslisten, der har et problem med at stemme for nødvendige reformer af EU. SF bør melde sig ind på den europæiske venstrefløj og deltage i Plan B-samarbejdet.

Holger K. og SF mangler at svare på, hvad vi skal gøre for de millioner af EU-borgere, der her og nu er truet af social dumping skabt af EU. Hvad skal de gribe og gøre i, mens vi venter på de reformer, som SF har talt om i årtier?

Spørgsmålet er afgørende, for hvis ikke venstrefløjen har troværdige svar på den utryghed, som EU skaber, så er det højrefløjen, der samler op på den frygt og vrede, som utrygheden følges med. Det er de manglende reformer, vi nu ser resultatet af med højrenationalismens fremgang over hele Europa.

I stedet for at svare taler Holger K. om en europæisk finansskat. Det er da også et godt forslag, men et mærkværdigt eksempel at drage frem.

For der har aldrig været tvivl om Enhedslistens støtte til en finansskat, som vi selv har foreslået at tilslutte os i Folketinget. Derimod var det jo SF, der ikke stemte for finansskatten, da Holger K. var skatteminister.

På samme måde med støtten til en social protokol som Holger også nævner. Ideen, som er udviklet af den europæiske fagbevægelse, går ud på at give medlemslandene mulighed for at sætte hensyn til arbejdsvilkår over arbejdskraftens frie bevægelighed. Den kan vi sagtens støtte, siger han, men undlader at nævne, at SF stemte imod, da forslaget kom op i Folketinget i 2013.

Ligesom det heller ikke er blevet til støtte til Enhedslistens forslag mod den mere eller mindre EU-dikterede budgetlov, som SF selv var med til at indføre i tiden som regeringsparti.

I praksis er det altså ikke Enhedslisten, der har et problem med at støtte reformer af EU, selv om vi ikke vil afskrive muligheden for et regulært brud med EU. Det er jo SF, der i alt for mange tilfælde ikke har støttet reformer af EU.

I stedet for at rode rundt i den grønne gruppe i EU-parlamentet og stemme mod nødvendige reformer af EU bør SF melde sig ind på den europæiske venstrefløj. Det gælder både i EU-parlamentet og i Plan B-samarbejdet.

Her er udgangspunktet det simple, at man kan arbejde for alle de reformer af EU, som man kan drømme om. Men venstrefløjen bliver nødt til samtidig at operere med muligheden for et brud med EU og også forberede sig på det, for ellers vil EU-systemet med al magt kæmpe imod forandringer.

Nikolaj Villumsen er udenrigsordfører for Enhedslisten

Serie

Venstrefløjens store EU-fejde

Tidligere SF-formand Holger K. Nielsen kritiserede i et indlæg i Information den 3. januar Enhedslistens EU-modstand, som han mener gavner højrepopulisternes ’projekt splittelse’ i Europa.

»Er Enhedslisten helt ligeglad med, hvad der kommer i stedet for EU – bare det braser sammen,« spurgte han og kaldte det »useriøst, hvis ikke man vurderer, hvilke konsekvenser ens politik kan få«.

Efterfølgende har debatten raset om venstrefløjens EU-holdning i Information.

I denne serie har vi samlet artiklerne og debatindlæggene.

 

Seneste artikler

 • Kommentar: Rina Ronja Karis alternativer til EU svækker demokratiet

  2. februar 2017
  Alt bliver godt, hvis det udemokratiske EU afløses af Europarådet, mener Rina Ronja Kari. Hvordan det skal sikre demokratiet, legitimiteten og de europæiske landes evne til at træffe fælles beslutninger, er svært at se
 • Venstrefløjen kan slet ikke klare sig uden EU

  1. februar 2017
  Hvis EU falder, falder Europas eneste mulighed for at stå op imod arbejdsgivernes og bankernes stigende magt over lønmodtagere og eksisterende demokratiske fællesskaber. Derfor bør Enhedslisten arbejde for at demokratisere EU, ikke for at afvikle det
 • Hvorfor er nye EU-kritiske bevægelser ikke slået igennem i Danmark?

  26. januar 2017
  Alternativet og Enhedslisten har knyttet sig til de to forskellige EU-kritiske grupper DiEM25 og Plan B. Men selvom grupperne henvender sig til de mange danskere, der er utilfredse med EU, har de endnu ikke gjort sig bemærket i den brede befolkning
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Det er ikke et enten eller, men snarere et både og. Godt brølt Nikolaj Villumsen.