Læserbrev

Opholdsstramninger rammer for bredt

21. januar 2017

I august 2016 varslede integrationsminister Inger Støjberg (V) endnu en gang stramninger af kravene til permanent opholdstilladelse: »Kravet for antal års lovligt ophold i Danmark for at opnå tidsubegrænset opholdstilladelse hæves fra 6 til 8 år. Skærpelsen vil desuden have en afsmittende effekt på adgangen til ægtefællesammenføring, idet der i dag stilles krav til indvandrere om tidsubegrænset opholdstilladelse i 3 år for at få ægtefællesammenføring.«.

Men hvor mange familiesammenføringer forhindrer man egentlig ved at gøre det sværere at få permanent opholdstilladelse? Man forhindrer ikke flygtninge i at få familiesammenføring, for de bliver familiesammenført efter en FN-konvention. Man forhindrer heller ikke danske statsborgere i at få familiesammenføring, for de har jo permanent opholdstilladelse og mere til.

De eneste, der bliver ramt, er indvandrere med permanent opholdstilladelse, men uden statsborgerskab. Denne gruppe får i gennemsnit 244 familiesammenføringer om året ifølge Udlændingestyrelsens egne tal. Resten af familiesammenføringerne efter de danske regler – over 90 procent – går til danske eller nordiske statsborgere.

Er det virkelig værd at ofre så mange familiesammenførtes muligheder for at få trygge rammer og ro i familielivet – blot for at ramme knap 10 procent? Reglerne for permanent opholdstilladelse gælder jo for alle, der gerne vil bo her permanent. Ikke kun ugifte indvandrere, men også danske statsborgeres udenlandske ægtefæller – og folk med arbejdsrelaterede opholdstilladelser.

Nu er stramningerne kommet i høring. Lovforslagets ordvalg om en »afsmittende effekt på antallet af familiesammenføringer« er bibeholdt. Men selv i høringsskrivelsen fremgår det, at stramningen af kravene til opholdstilladelse kun udsætter indvandreres familiesammenføringer, ikke flygtninges.

Stramningerne forhindrer ikke flygtninge eller statsborgere i at få familiesammenføring. De har en marginal effekt på indvandrere, der gerne vil leve sammen med andre indvandrere. Men de rammer en stor gruppe hårdt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu