Læserbrev

Planloven hæmmer iværksætteri på landet

Debat
2. januar 2017

Danmark er det eneste EU-land med en lovgivning, der skal få borgerne til at bo og arbejde i byer og ikke på landet.

Kommunalreformen med by- og landzoneloven fra 1970 var redskabet, der skulle afvikle landsbyerne og udvikle byerne. Fra 1970 blev Danmark opdelt i landzone, byzone og sommerhusområder. I landzonen var kun landbrug, skovbrug og fiskeri tilladt. Alle andre erhverv og al anden udvikling skulle være i byzonen.

I dag er det imidlertid alt for dyrt for mange iværksættere, håndværkere og mindre industrier at etablere sig i en byzone. Inden familien har fået sit parcelhus, industrigrunden er købt af kommunen, hallen er bygget og inventaret installeret, har banken for længst sagt nej.

Det ville være langt mere økonomisk overkommeligt for iværksætteren at etablere sig på landet i en nedlagt gård med værksted og lager i sidebygningen og familien boende i stuehuset. Men hvis en sådan virksomhed i landzonen får succes og ønsker at udvide produktionen, siger planloven stop.

Samtidigt er hurtigt bredbånd og mobildækning stadig en mangel i landsbyerne og landdistrikterne. På lige fod med kloakering og energiforsyning er bredbånd og mobildækning en uundværlig forudsætning for nye erhverv og nye arbejdspladser i landzonen.

Og husk: Trives lokalsamfundene, fungerer storkommunen.

Carsten Abild er formand for Landsbyerne i Danmark

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her