Læserbrev

Send ikke regningen til medlemmerne

Debat
3. januar 2017

Mattias Tesfaye mener, at Enhedslistens forslag om en 30 timers arbejdsuge vil ramme de lavestlønnede og de mest nedslidte hårdest (Information den 29. december).

Det er svært at forstå, når vores modeller sikrer reallønnen for alle, samtidig med at der er plads til et lønløft for de lavtlønnede, hvad de trænger hårdt til. Også svært at forstå, at det skulle belaste de mest nedslidte, at der skal arbejdes syv timer mindre om ugen. Men det er åbenbart at »smøre det tyndt ud«!

Mattias Tesfaye mener åbenbart, at man ikke skal have både i pose og sæk, derfor skal fagbevægelsen ikke prioritere kortere arbejdstid til alle, men seniortid, mere barsel og uddannelse til mindre grupper. Gode krav. Men hvorfor skal fagbevægelsens medlemmer egentlig bruge overenskomstforhandlingerne til at lappe på mange års forringelser af efterløn, dagpenge, førtidspension, fleksjob, sygedagpenge og uddannelsesmuligheder?

Måske fordi disse forringelser er gennemført med Socialdemokratiets stemmer, herunder det seneste dagpengeforlig, hvor man har skrevet under på kernen i VKO’s dagpengereform, nemlig halvering af dagpengeperioden og fordobling af genoptjeningskravet.

Nogle kan være heldige at forlænge dagpengeperioden i op til et år, men det gælder ikke alle, og det hjælper ikke, når først du har mistet dagpengeretten. Socialdemokratiet har som bekendt også tilsluttet sig, at pensionsalderen skal sættes i vejret i takt med højere levealder.

Hvis der er noget, der rammer hårdt blandt ufaglærte og faglærte, så er det de nævnte forringelser, hver især og i samlet virkning, nu med kontanthjælpsloft oven i.

Vi har ikke påstået, at en 30 timers arbejdsuge vil løse problemet for dem, der er så nedslidte, at de ikke kan holde til det mere. Det kræver en politisk løsning, nemlig nye muligheder for tidlig tilbagetrækning. Det samme gælder bedre uddannelse og barselsorlov. Er det virkelig socialdemokraternes ’arbejdskamp’ at sende den regning til fagbevægelsens medlemmer?

Finn Sørensen er MF for Enhedslisten og arbejdsmarkedsordfører

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her