Læsetid 1 min.

Stands dagpengerobotten

Læserbrev
1. februar 2017

Alle kender den klassiske science fiction-dystopi, hvor robotterne er blevet så kloge, at de tager magten fra menneskene. Det er den samme historie med dagpengesystemet: Både de røde og blå partier har i årevis talt imod regelvokseværket, men alligevel tilføjes der år efter år nye spidsfindigheder til lovgivningen.

For dagpengerobotten kører af sig selv, og nu nærmer dagpengesystemet sig hårrejsende 30.000 sider med regelstof.

Det skorter ellers ikke på reformer som den seneste dagpengereform fra den 2. januar. Men ’reform’ betyder sjældent ’forenkling ’ på christiansborgsk. Og derfor er vi medarbejdere i a-kasserne nu atter i gang med at pædagogisere en byge af nye teknikaliteter af hensyn til vores medlemmer.

Vi klynker ikke over kommunikationsopgaven – vi ærgrer os bare over, at energien går fra at inspirere medlemmerne, så de kommertættere på et job og hjælpe dem med at knække regelkoder. Det er dybt tragisk, at landets 75.000 dagpengemodtagere skal bruge så meget tid på dagpengefaldgruber frem for jobsøgning.

Paragrafvækst er ikke den vækst, Danmark sukker efter.

Ingen konkurrenceudsat virksomhed i 2017 kunne i sin vildeste fantasi forestille sig at kontrollere sine medarbejdere så nidkært, som ledige i dag kontrolleres. Selv den mest emsige økonomichef ville for længst have sat foden ned, fordi det er en dårlig forretning.

Det svarer til, at vi i morgen ansatte 1.000 toldere i Kastrup, så samtlige rejsende kunne blive gennemlyst ved ankomst – nej vel? Stikprøver og bøder er typisk en bedre forretning end totalkontrol.

Vi burde skabe et dagpengesystem, som ikke forudsætter sort bælte i paragrafrytteri. Et system, hvor snyderne fanges, men uden at samtlige ledige mistænkeliggøres i processen. Og hvor de ledige efterlades med energi til det, det hele handler om: At komme i arbejde.

Per Clausen og Sigrid Jørgensen er fra Magistrenes A-kasse

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Du kan godt slippe for annoncerne på information.dk

Det koster 20 kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

 • Brugerbillede for Tue Romanow
  Tue Romanow
 • Brugerbillede for Bill Atkins
  Bill Atkins
 • Brugerbillede for Niels Nielsen
  Niels Nielsen
 • Brugerbillede for Steffen Gliese
  Steffen Gliese
 • Brugerbillede for Lise Lotte Rahbek
  Lise Lotte Rahbek
 • Brugerbillede for Ebbe Overbye
  Ebbe Overbye
Tue Romanow, Bill Atkins, Niels Nielsen, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og Ebbe Overbye anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu