Læserbrev

Tving Facebook til at bygge vindmøller

Debat
30. januar 2017

Både stat og kommune jubler, når datacentre placeres i Danmark. De er også en behagelig industri med arbejdspladser og uden støjgener. Men de bruger meget strøm, som det også fremgår af artiklen »Nye datacentre vil stå for en tredjedel af øget elforbrug i fremtiden – og det kan komme til at koste klimaet og skatteyderne dyrt« (25. januar).

Vi burde kræve, at Facebook etablerer vedvarende energi til at dække deres forbrug. Vindmøller er billige, så selskabet ville måske endda være positivt stemt over for et sådant krav.

Men en endnu bedre løsning er at lave en ambitiøs plan for omstilling til vedvarende energi. Allerede om ti år kan vi have 100 pct. vedvarende energi i elproduktionen.

Det kræver dog, at politikerne ikke bare jubler over nye elforbrugere, men også følger op med ambitiøse mål for vedvarende energi.

Gunnar Boye Olesen er politisk koordinator i Miljøorganisationen Vedvarende Energi

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Skandaløst, at danske skatteydere skal betale mere i bundskat - for at Facebook kan få billigere strøm.

Husk det når valget kommer.

Nej det er ikke skandaløst, altså mere end alt andet skat vi betaler efter min mening. Men en rigtig god ide at forsøge at få dem med i projekter som vind-og solenergi. Nu mangler vi så folks brok over placeringer af disse møller og solcelleanlæg. Men forandring i betingelser betyder også forandringer i landskab og naboskaber.

Jens Peter Hansen

Facebook er næppe problemet - de vil sandsynligvis gerne investere i vindmøller. I forbindelse med deres datacenter i Fort Worth, Texas, bidrog de via aftale til, at der blev lavet en 200 MW park.

Problemet er snare lokalpolitikere, der alt for ofte vælger at stikke hovedet i busken og halen mellem benene. Viborg fik deres Apple data center - men vil lokalpolitikere i Viborg bidrage til datacentrets enorme energiforbrug? Nææ - det med grøn strøm må andre tage sig af. Senest har et flertal bestående af Konservative og Venstre sagt nej til overhovedet at sagsbehandle et projekt ved Låstrup - se http://viborg-folkeblad.dk/rundtomviborg/Vindmoellerne-ved-Laastrup-er-s....

Så frem for at tvinge virksomheder med højt energi til at opsætte vindmøller, burde der som en del af planlægning for placering af energikrævende virksomheder knyttes krav om, at samme kommune skal planlægge for produktion af vedvarende energi.

Et sådant "noget for noget" princip vil fremme den lokale accept blandt kommunens borgere