Læserbrev

Vi skal ikke uddanne robotingeniører i hele landet

11. januar 2017

»Det skal være muligt at tage en videregående uddannelse i hele landet.« Sådan lød det før jul her i avisen, hvor Danske Regioner og Danmark på Vippen under overskriften »Vi skal lære af vores naboer mod nord« (Information den 1. december) talte varmt for et mere regionalt perspektiv i forhold til udbuddet af uddannelser. I DI er vi enige i, at det skal være muligt at tage en uddannelse i alle dele af landet. Men det er ikke en god idé at udbyde alle uddannelser alle steder.

Jo yngre eleverne er, des mere lokalt forankrede skal uddannelserne være. Der skal være gode muligheder for at tage en ungdomsuddannelse over hele landet. Men danske virksomheder har brug for højt kvalificeret arbejdskraft, og det kræver uddannelser med stærke faglige miljøer og gode muligheder for specialisering inden for netop de retninger, som virksomhederne efterspørger. Det siger sig selv, at hvis man vil sikre det, kan man ikke have videregående uddannelser i enhver by. Det vil være at gå på kompromis med kvaliteten.

I stedet for at smøre alle videregående uddannelser tyndt ud over hele landet, bør man overveje, om man kan samle og fordele uddannelserne bedre, så man kan opbygge og drage nytte af regionale fyrtårne. For eksempel er der opstået et helt unikt uddannelsesmiljø rundt om robotklyngen i Odense, netop fordi forskning, udvikling, uddannelse og produktion er samlet ét sted. Det betyder, at studerende, som ønsker at tage en uddannelse inden for robotteknologi, kan finde et helt enestående tilbud der.

Danmark er et lille land. Vi adskiller os netop fra Norge og Sverige ved at have overskuelige geografiske afstande. Så i stedet for at lægge alle uddannelser rundt i hele landet skal vi styrke de regionale fokusområder og dertil sikre højere geografisk mobilitet.

Charlotte Rønhof er underdirektør i Dansk Industri

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu