Læsetid: 1 min.

Værdsæt den frie forskning

Debat
19. januar 2017

Det var helt åbenlyst en sparemanøvre på socialområdet, da regeringen valgte at fusionere Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) og Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA).

Social- og Indenrigsministeriet forsikrede dog, at regeringen ikke ville røre ved de kernefaglige aktiviteter i begge institutioner. Det ser dog ikke ud til, at Social- og Indenrigsministeriet agter at holde deres løfte.

Regeringens nye lovudkast lægger nemlig op til, at det nye centers fokus udelukkende skal være på såkaldt anvendelsesorienteret forskning.

I dag er SFI’s og KORA’s forskning både anvendelsesorienteret og vidensproducerende. Den vidensproducerende forskning sikres imidlertid ikke med det nye lovudkast.

Dermed vil lovforslaget kunne betyde en nedprioritering af en stor del af den frie og uafhængige forskning, der i dag udfordrer og forbedrer socialpolitikken. Samtidig kan man frygte en snæver fortolkning af begrebet anvendelsesorienteret forskning – og at staten reelt vil bestemme, hvilke emner der er vigtige og mindre vigtige at forske i.

Får regeringen sit lovforslag igennem, kan vi risikere at skulle vinke farvel til dansk socialforskning af international kvalitet. Særligt SFI lægger stor vægt på internationalt forskningssamarbejde, uddannelsesaktiviteter på universiteterne og uddannelse af forskere.

Deres frie forskning har en fantastisk uforudsigelighed, som kan overraske os og gøre os klogere på emner, vi troede, vi vidste det meste om.

Jeg håber ikke, at regeringen vil gøre sig til talsmand for så arrogant en tilgang til viden. Det er stadig muligt for regeringen at ændre lovudkastet, så den frie forskning og den høje kvalitet sikres på socialområdet.

Carolina Magdalene Maier er forskningsordfører for Alternativet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her