Læserbrev

Vikingeskibshallen skal bevares

6. januar 2017

Dansk Folkepartis omsorg for kulturarven er nærmest unik i dagens samfundsbillede. Alex Ahrendtsens (DF) indsats for at gøre bygningskulturarven til en folkesag kan råde bod på, at bygningskulturen aldrig kom med i Bertel Haarders (V) kulturkanon.

Efter stormen Urd i december truede med at oversvømme Vikingeskibsmuseet i Roskilde, valgte Alex Ahrendtsen imidlertid at betegne Vikingeskibshallen som en  »rædselsvækkende betonklods«. Derefter opfordrede han kulturminister Mette Bock (LA) til at affrede Erik Christian Sørensens bygning fra 1969 og rive den ned.

Vikingeskibshallen i Roskilde er et unikt hus og en smuk repræsentant for en tid, hvor bygningskonstruktionen blev fremhævet uden al den pynt og skalmur, som vi klæber på vores huse i dag. Bygninger er vigtige udsagn for kulturen og vidnesbyrd om, hvad man mente, og hvad der var vigtigt i tiden.

Desværre lider vores velfærdssamfunds historiske bygninger under, at nutiden har svært ved at se det interessante og bevaringsværdige i fortidens arkitektur.

Derfor sagde vi i Det Særlige Bygningssyn nej til at affrede Vikingeskibshallen. Der findes en vej uden om nedrivning og affredning. Det Særlige Bygningssyn vil, sammen med brugerne, Vikingeskibsmuseet og Slots- og Kulturstyrelsen finde muligheden for at renovere Vikingeskibshallen inden for de bærende fredningsværdier.

Det unikke hus skal bevares. Vikingeskibshallen skal dog også opfylde brugernes krav til tidssvarende rammer, bedre tilgængelighed og bedre beskyttelse af de fem vikingeskibe. Vikingeskibshallen skal kunne stå ude om natten – helt ude i vandet – og kunne stå imod, hvis nye storme kommer forbi igen.

Lars Juel Thiis erformand for Det Særlige Bygningssyn

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu