Læserbrev

Fra borgere til kunder

Debat
23. februar 2017

Rune Lykkeberg havde den 18. februar en tankevækkende klumme i avisen (»Vi sælger jo heller ikke Forsvaret til en ’shariasheik’, bare fordi det giver underskud«) om skiftende regeringers salg af statslige institutioner med nøglefunktioner i samfundet. Institutionerne bliver med hans ord anskuet som virksomheder og nationen som en stor forretning. Netop forretningstankegangen sniger sig også ind i synet på borgernes relation til det offentlige.

Nu er vi ikke længere borgere, men kaldes kunder hos SKAT og Udbetaling Danmark. I sig selv er kundebegrebet en absurditet i den sammenhæng. Normalt har man som kunde mulighed for at vælge en anden butik, men man kan jo ikke vælge en anden butik til at opkræve skatter eller udbetale ydelser. Der er af gode grunde ikke noget frit valg.

Bag kundebegrebet ligger i samklang med new public management en tankegang om at lade mere markedsorienterede principper råde i det offentlige. Borgerne opfattes som kunder, der effektivt og hurtigst muligt ekspederes og i øvrigt helst gør det meste selv via obligatorisk selvbetjening på nettet. Der levnes ikke megen tid til det enkelte menneske, som mest er et tal i en statistik beregnet på at dokumentere og fremme en hurtig kundestrøm.

Det handler mere om kvantitet end kvalitet. Kvaliteten pejles via kundetilfredshedsundersøgelser, der går på den enkelte forvaltningsmedarbejders performance frem for betjening og ydelse som helhed.

Fra at være medborgere, der ud fra et helhedssyn og en vejledningspligt for myndighederne er omfattet af en række rettigheder og pligter, reduceres vi i stigende grad til kunder i en discountbutik, der billigst muligt leverer skrabede velfærdsydelser. Det offentlige går fra at være fællesskabets solidariske sikring af velfærd til alle til at være ren forretning, hvor kun bundlinjen snævert set tæller.

Peter Raben er næstformand for HK Stat

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her