Læserbrev

Dokumentation kan redde liv

24. februar 2017

Ældreminister Thyra Frank (LA) vil flytte ressourcer fra unødig dokumentation til kærlig og omsorgsfuld pleje. Det lyder umiddelbart tiltalende. Men desværre er det ikke så enkelt, som ministeren får det til at lyde. Udfordringen er at finde frem til, hvad der er unødigt.

Eksemplerne i medierne er mange. Falder en ældre borger på et plejehjem, kræver det en halv times dokumentation, hørte vi for nyligt i Bag om Borgen. Hvad vi ikke hørte, var, at dokumentationen kan være afgørende for den ældre borgers sundhedstilstand.

Er der brækket eller forstuvet noget ved faldet? Har borgeren slået hovedet? Hvorfor faldt han? Har han fået nok at drikke? Får han forkert, for meget eller for lidt medicin? Og hvad skal vagtholdet senere på dagen og i dagene efter være opmærksomt på?

Det er dokumentation, der tager tid. Men er den unødvendig? Det synes jeg bestemt ikke. Uden den rette form for dokumentation vil både borgere og personale være dårligt stillet. Alligevel ser vi lige nu, at alle taler dokumentationen ned som noget, der fjerner medarbejdernes tid fra den ældre.

I stedet for at skære al dokumentation over én kam som en tidsrøver bør vi se på, hvornår dokumentationen er afgørende for borgernes sundhed og retsstilling. Vi bør se på arbejdsgangene og på, hvordan dokumentationen fungerer i praksis.

Skal personalet dokumentere det samme flere steder? Fungerer IT-systemerne optimalt og hurtigt? Og er der let adgang for personalet til at se, hvad der er registreret om hver enkelt borger?

Ældreministeren har nedsat en task force, der skal se på dokumentation og bureaukrati i ældreplejen, men de eneste, ministeren vil tale med, er KL. Personalets stemme skal kun høres i en følgegruppe. Det ærgrer mig. Ikke kun fordi det vil give flere møder og papirer, men også fordi udfordringen med dokumentation i ældreplejen ikke er så enkel, som der lægges op til i task forcen.

Vi har brug for faglig dokumentation for at sikre kvalitet og viden i alle vagtlag. For at beskytte medarbejderne mod stigende krav og klager fra pårørende. For at undgå utilsigtede hændelser. Og af hensyn til borgernes sundhed.

Karen Stæhr er formand for FOA’s social- og sundhedssektor

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Kristian Rikard
Niels Duus Nielsen og Kristian Rikard anbefalede denne artikel

Kommentarer