Læserbrev

Finansministeriets nye regnemaskine

Debat
18. februar 2017

Finansministeriet ønsker en forbedret ADAM – den regnemaskine, som bruges til at udregne den makroøkonomiske udvikling i Danmark. Det fremgår af Information den 10. februar. Jeg vil virkelig håbe, at det betyder, at tvivlsomme eller udokumenterede antagelser luges bort. Det bør også betyde, at der – som det for år tilbage var tilfældet – bliver åbenhed om antagelser og modelarbejdet i relation til prognoser. Men der er flere årsager til, at der kan være grund til skepsis.

Formanden for modelgruppen, professor Torben M. Andersen, har således tilkendegivet, at det studie, som Finansministeriet baserer antagelsen om, at topskattelettelser øger arbejdsudbuddet, er valid. Hvilket desværre ikke er tilfældet.

Og afdelingschef Lars Haagen Pedersen, der også får en plads i modelgruppen, har, som begrundelse for at bruge denne fejlspecificerede model, anført i djøf-bladet (den 11. marts 2016): »Det er jo klart, at vi ikke på dette område kan svare politikerne, at der er stor usikkerhed, og derfor kan vi ikke vurdere det, når de spørger om effekten af en skatteændring.«

Dette udsagn er udtryk for servilitet og underkastelse. For der er jo et oplagt og ordentligt alternativ. Hvis politikere vil gennemføre noget, der ikke fagligt kan begrundes, må de selv tage ansvaret og begrunde det rent politisk.

Forskningschef Peter Stephensen fra DREAM skal forestå den konkrete udbygning af ADAM. Fra DREAM-modellen stammer udokumenterede antagelser om meget høj prisfølsomhed for såvel import som eksport, der har bidraget til den markante overvurdering af øget arbejdsudbud.

Min skepsis underbygges i øvrigt af, at det i Finansministeriets pressemeddelelse om iværksættelsen af det kommende udviklingsarbejde understreges, »at Finansministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet fortsat har fuld tillid til de modeller, der benyttes i dag.«

Christen Sørensen er fhv. overvismand

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her