Læserbrev

Find et bedre ord for overvågning

11. februar 2017

I en nysprogæra, hvor ord ofte er foran sin betydning og bruges aktivt til at præge samfundets udvikling, er vores brug af ordet »aflytning« håbløst bedaget. Så længe vi taler om aflytning, holder vi vores opfattelse af overvågningssamfundet fast i fortiden. For vi bliver ikke kun lyttet til.

Al vores brug af telefoner, sms’er, mails, Facebook, chatprogrammer og websites bliver registreret af en hær af servere og lagret i datacentre i årevis.

Og om et par år – når softwaren til ansigtsgenkendelse er blevet lidt bedre – vil vi let kunne findes frem i gamle videooptagelser fra gågader og butikker og i obskure YouTube-videoer, hvor vi måske bare står i baggrunden og ser på skateboardtricks. Når nogen kommer i ordensmagtens søgelys, slår betjent Jensen personens navn op på computeren og gennemgår personens historik på tværs af alle platforme.

Sikkerhedsindustrien har på orwellsk vis foregrebet udviklingen og bruger nu ordet tryghedskamera i stedet for overvågningskamera. Men ordet overvågning er da også mindst lige så misvisende som ordet aflytning, for ingen våger rigtigt over os.

Det er på tide, danskerne finder et bedre ord for det, vi bliver gjort til genstand for i overvågningssamfundet. For hvis nysprog kan styrke staten, hvordan kan mangel på ord så ikke svække borgeren?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer