Læserbrev

Ingen racisme i Ry

16. februar 2017

En ung mand blev for nylig forsøgt brændt levende i Ry. I dag ligger han på sygehuset med tredjegradsforbrændinger på 50 procent af kroppen. Offeret er 16 år gammel og af afghansk afstemning. Der var fire gerningsmænd om forbrydelsen – alle etnisk danske.

Repræsentanter for skolen og det lokale politi afviser med én stemme, at forbrydelsen kan skyldes racisme. Og det allerede inden, der blev iværksat en undersøgelse af overfaldet – uanset at offerets storebror, der er gymnasieelev, stilfærdigt beretter, at hans lillebror gennem flere år har været udsat for racistisk betonet chikane. Skub, slag, angreb med saks og ytringer som ’perker’ og ’skrub hjem til det land du kommer fra’ har hørt til dagens uorden for den unge mand.

Når skolen samtidig udtrykker sympati for gerningsmændene og uden videre afviser, at der er tale om racisme, er det formentlig for at dække over eget smøl i forhold den mobning af offeret, som er eskaleret gennem årene. Måske også i et håb om, at det vil formilde dommerne, hvis sagen kan slås hen som drengestreger.

Under alle omstændigheder forekommer det i bedste fald dybt uprofessionelt og uigennemtænkt, at såvel skole som politi på forhånd er parate til at fastslå, at der ikke ligger racisme bag den kriminelle handling.

Faderen til en af gerningsmændene udviser ikke megen sympati med offeret, men er afstumpet nok til at kommentere det forhold, at hans søn har forkrøblet et menneske for livet med en bemærkning om, at offeret bare skulle være smidt ud af skolen for længe siden.

Nu overvejer den ramte familie ikke blot at skifte skole, men helt at flytte fra Ry, hvor den ikke længere er tryg. Måske vil den blive ledsaget til bygrænsen, som det i sin tid skete i de amerikanske sydstater, når uønskede elementer skulle fordrives.

Racisme på dansk kommer snigende. Den fortrænges og er farlig, netop fordi den ikke genkendes som … racisme.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Larsen
  • Niels Duus Nielsen
Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Uden at vide det så synes denne tragiske sag at tyde på både manglende viden, lyst eller ansvar for en konflikt mellem drenge. Der må ligge en dyb frustration overfor den udfordring som ligger om en måske skadet dreng, som via dette ikke kan opføre sig som man kan forvente og sandsynligvis en dyb indvandrerkritisk holdning hos visse forældre i den ret så lille, men utroligt smukke by.