Læserbrev

Kæmpe omfordeling til Nordsjælland

9. februar 2017

I de aktuelle forhandlinger om boligskat har VLAK regeringen ikke alene videreført Venstre-regeringens forslag om at lempe både den lave og den høje sats på ejendomsværdiskatten samt om at fastfryse grundskylden efter 2021. Den har taget skridtet videre og foreslået helt at afskaffe den høje sats.

Gennemføres VLAK-regeringens forslag, vil der generelt gives store boligskattelettelser til boligejere. Men især mange ejere af de dyreste ejerboliger vil blive mødt af store lempelser. Det vil især være til fordel for boligejerne i de store byer og i Hovedstadsområdet, navnlig Nordsjælland. Men de har i kraft af skattestoppet og suspendering af ejendomsvurderingerne over en årrække allerede scoret meget store kapitalgevinster. Det er derfor ikke rimeligt, at de skal have store skattelettelser oveni. Tværtimod er det fordelingspolitisk rigtigt og vigtigt, at der fastholdes en stærk progression i ejendomsværdiskatten, og at grundskylden videreføres.

Men et endnu større problem i VLAK-regeringens udspil til boligskat er, at den samlede lettelse til boligejerne er øget fra 24 milliarder kroner i Venstre-regeringens oprindelige udspil til nu 32 milliarder kroner. Så store lettelser er ikke rimelige, fordi de fremtidige skattestigninger, som man vil aflyse, primært skyldes, at boligskatterne i årevis er haltet efter udviklingen i boligværdierne. Og endnu mere urimeligt er det, hvis VLAK som finansiering vil foreslå massive velfærdsbesparelser, herunder indførelse af højere pensionsalder, som oprindeligt foreslået i Venstre-regeringens 2025-plan

Der er således mange grunde til at sige nej, ikke bare til VLAK’s tilføjelser om fastfrysning af grundskyld og afskaffelse af den høje sats på ejendomsværdiskatten, men til hele boligudspillet, inklusiv de oprindelige elementer fra Venstre-regeringen. Men man kan være bekymret for, at de øvrige partier i forhandlingerne i misforstået iver efter at tækkes boligejerne vil gå med på forringelser af velfærd og pension.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu