Læserbrev

Vi har selv skabt Trumps alternative fakta

Debat
20. februar 2017

Donald Trump har allerede inden for sit korte virke som præsident leveret et hav af informationer, som er blevet stemplet som løgne. Og det er da også svært at se, hvordan Trumps egne udtalelser om solskin og tørvejr ved sin indsættelsesceremoni kan holde stik.

Men hvad der synes at være et lemfældigt forhold til sandheden, siger måske i virkeligheden noget om den måde, vi generelt forholder os til viden og informationer. For hvordan lykkedes det Trump at misinformere offentligheden og samtidig blive siddende i Det Ovale Værelse?

Det skyldes, at holdet i Det Hvide Hus ved, at information i dag ikke er et objektivt syn på tingene, men en subjektiv råbekonkurrence. De ved, at viden står til forhandling, for det har befolkningen i årevis fortalt dem.

Viden bygger naturligvis på informationer, men i dag tæller stort set hvad som helst som legitim information, når vi diskuterer med hinanden på de sociale medier: youtube-videoer, blogs, autodidakte orakler og selvbestaltede nyhedsmedier. Nærmest i bunden finder vi den etablerede presse.

Internettet har udviklet sig til en informationsorkan, hvor vi frit vælger, hvad der tæller som en legitim kilde til information. Og således opstår de famøse ekkokamre på de sociale medier; steder hvor alle er enige om, hvilke kilder der tæller som legitime.

Kilder, som fortæller os de ting, vi gerne vil høre, og hvor uønskede synspunkter ekskluderes, fordi modpartens kilde jo ganske givet er utroværdig.

I Modernitet og Holocaust er det Zygmunt Baumans pointe, at Holocaust egentlig ikke var en historisk afvigelse, men en mulighed givet af den moderne teknologiske udvikling.

På samme måde er Trumps administrations alternative fakta blot resultatet af udviklingen i den demokratiske vidensdeling. Som oplyste borgere ved vi, at der ikke er noget, der gælder som et objektivt syn på verden. Vores selektive mediebevågenhed har skabt en kakofonisk symfoni af online-informationer, der alle hævder at være sande.

Trumps avantgardeeksperiment med informationer, er som sådan ikke en afvigende uhyrlighed, men en mulighed givet af det moderne videnssamfund.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her