Læserbrev

Sociale medier skader demokratiet

Debat
9. februar 2017

I disse tider overlader en stigende del af verdens befolkning stadig mere af deres fritid og meningsdannelse til de sociale medier. De sociale medier er big business, og blandt verdens otte rigeste mænd finder man stifter af og CEO for Facebook, Mark Zuckerberg.

Paradoksalt nok fremstår de sociale medier som gratisydelser i lighed med gratisaviser, men hvis man tænker nærmere over det, vil man indse, at de sociale medier har en meget høj pris. Den mindste del er, at brugerne i et vist omfang udsættes for annoncer og overdrager ejendomsretten af deres tekster og fotos til private firmaer. Vigtigere er, at brugerne frivilligt overlader dannelsen af deres verdensbillede til et forum, hvor løgn og usagligheder – understøttet af drama og underholdning – trives på bedste vis.

Mange borgerne forfalder i stigende omfang til disse dyrt betalte ’gratisydelser’, samtidig med at de forkaster tidligere demokratibærende medier med henvisning til de stadig højere købspriser eller licenser. Resultatet er en virkelighed frigjort fra kildekritik.

Politikere og ledere i alle sektorer vælger i stigende omfang bekvemt at bruge de sociale medier til at henvende sig uimodsagt til de vidensmæssige svage og påvirkelige borgere. Politikerne fravælger bevidst de tidligere kritiske, demokratibærende medier. Samtidig bruger de selvsamme politikere paradoksalt flere hundrede millioner kroner årligt på at holde medierne i live af hensyn til demokratiet.

De demokratibærende medier har samtidig selv bevæget sig i en uheldig retning. Stadig flere medier citerer i stigende omfang ukritisk de politiske lederes spinprægede indlæg på de sociale medier.

Da Danmark i 1849 fik sin første grundlov, blev nogle af landets førende mænd betænkelige, da man mente, at størstedelen af befolkningen var for uvidende til at deltage i demokratiet. Modtrækket var højskolebevægelsen, som skabte nye og vigtige muligheder for dem, der kun havde begrænset skoleuddannelse og ringe adgang til generel dannelse.

Omkring 170 år senere synes vores demokrati slået tilbage til start, hvor vi alle skal på demokratisk træningslejr for at lære at beherske de magtfulde sociale medier.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Korrektur anbefales! Også på nettet. Næstsidste afsnit.